25.2 C
Lendava
četrtek, 25. julija 2024
DomovLendava nekočZačetki Speedwaya v Lendavi

Začetki Speedwaya v Lendavi

AMD GORENJE—VARSTROJ Lendava je bilo ustanovljeno na ustanovnem občnem zboru 7. 4. 1978. Na zboru so se člani dogovorili, da bodo gojili vrhunski šport in da bodo razvijali športno rekreacijo delavcev in občanov.
Stadion in speedway steza sta bila zgrajena v zares rekordnem času, saj je bila prva dirka že 13. 10. 1978. Za izgradnjo športnega rekreacijskega centra v Petišovcih imajo velike zasluge delavci Gorenja — Varstroj, kakor tudi mladi, ki so takoj priskočili na pomoč z željo, da tudi oni sodelujejo v izgradnji tega centra. Takoj so stekle priprave za organiziranje Mladinske delovne brigade »GORENJE 25«, ki je trajalo 14 dni.
V akciji so sodelovali, razen 20 mladincev iz Gorenja — Varstroj, še mladi iz drugih delovnih organizacij. Skupaj je sodelovalo 95 brigadirjev, ki so opravili delo v vrednosti 11.167 ur prostovoljnega dela.

Zgrajena tekmovalna steza je dolga 396 m in široka 12 m v ravnini ter 20 m v zavoju. Steza je eliptične oblike in ima v zavojih nagib na notranjo stran. Zunanji rob steze je bil zavarovan z leseno 1,10 m visoko zaščitno ograjo ter zunanjo varnostno ograjo, oddaljeno od lesne ograje 1 m.

Zlata čelada.

Tekmovanje za tradicionalno »Zlato čelado« Lendave je predstavljalo v programu AMD Gorenja-Varstroj najpomembnejšo in hkrati tudi najkvalitetnejšo prireditev sezone. Prvo »zlato čelado« je osvojil Wolfgang Mayr iz Zvezne republike Nemčije, v letih 1979 in 1980 pa je zmagal devetkratni svetovni prvak in najuspešnejši speedwayist vseh časov Ivan Mauger iz Nove Zelandije.

Hitrostni rekord je postavil zmagovalec III. »Zlate čelade« Ivan Mauger in sicer dne 5. 10. 1980. Hitrostni rekord znaša 77,27 km/h.
Najhitreje je 1. krog prevozil prav tako Ivan Mauger dne 7. 7. 1979 na dirki za »Posebno nagrado Jugoslavije« — hitrost enega kroga znaša 81,46 km/h. Vrhunec prizadevanj novega AMD pa je bila mednarodna dirka za prvo »Zlato čelado« za katero je kasneje AMD Gorenje-Varstroj prejelo priznanje Avto moto zveze Jugoslavije za najuspešnejše organizirano speedway tekmovanje v letu 1978.

Vzgoja lastnih tekmovalcev.

Kljub vsem in vzornim organizacijam priznanih tekmovanj pa si je društvo zadalo nalogo — vzgojo lastnih tekmovalcev.
Franc Jaušovec je bil prvi Lendavčan, prvi član AMD Gorenje — Varstroj, ki je priboril pokal mlademu društvu. Jaušovec se je z dobrimi vožnjami kmalu uvrstil v 1. ligo. S prihodom Štefana Kekca v Lendavo, ki je tako po strokovni kot tekmovalni plati močno okrepil vrste ambicioznih Lendavčanov, je AMD Gorenje — Varstroj brez pretiravanja postalo vodilno moštvo speedwaya v Jugoslaviji. Lendavčani so te trditve kmalu dokazali, saj so na vseh važnejših domačih tekmovanjih v letu 1980 vodili, še posebno pa je bilo to jasno proti koncu sezone, kar je kazalo na konstanten napredek domačih tekmovalcev, ki so uživali vsestransko podporo tako AMD kot delovne organizacije Gorenje — Varstroj.

Štefan Kekec je bil tistega časa prvo ime našega speedwaya, sicer zaradi objektivnih težav ni uspel osvojiti šampionata Jugoslavije, bil je drugi, medtem ko je Jaušovec pristal na zelo dobrem petem mestu v tekmovanju 1. zvezne lige.
V 2. zvezni ligi smo bili priče prave invazije Lendavčanov. Mladi Čaba Lazar je postal prvak in je leta 1981 vozil v 1. zvezni ligi. Poleg navedenih uspehov pa sta par Štefan Kekec — Franc Jaušovec osvojila drugo mesto v tekmovanju parov za prvenstvo Jugoslavije leta 1980.
Štefan Kekec je ob teh lovorikah osvojil še naslov republiškega prvaka. Krona uspešne sezone pa je ekipno državno prvenstvo v speedwayu, kjer so Lendavčani ob koncu sezone zanesljivo in zelo prepričljivo osvojili naslov ekipnega prvaka Jugoslavije.

Fotografije je prispeval Franc Jaušovec.

Most Popular

Recent Comments