26.5 C
Lendava
sobota, 13. aprila 2024
DomovLendava nekočProdajalna naftnih derivatov Trgovskega podjetja Panonija Lendava

Prodajalna naftnih derivatov Trgovskega podjetja Panonija Lendava

V Lendavi smo leta 1958 dobili novo prodajalno z naftnimi derivati. Delovala je na tedanji Partizanski ulici, nasproti hiše Taševih (danes tukaj stoji poslovno stanovanjski objekt, center za socialno delo). Trgovina je bila v lasti Trgovskega podjetja Panonija. Naslovna fotografija prikazuje, kako je potekalo polnjenje rezervoarja. Pozneje je Panonija odprla sodobnejši bencinski servis na ovinku Partizanske in Mlinske ulice. Servis je čez čas prešel v last podjetja Petrol in je na tej lokaciji deloval še do devetdesetih let prejšnjega stoletja.

V nadaljevanju si preberite spomine gospe Mire Unger, ki še danes živi v neposredni bližini, kjer je bila prva prodajalna z gorivi.

Vonj po bencinskih hlapih

Generacije odhajajo, spomini ostajajo, in da ne bi šli povsem v pozabo, je prav, da jih oživimo.
Tako je ostal spomin tudi na ročno bencinsko črpalko, ki je pred dobrimi šestimi desetletji stala v naši ulici, ob vhodu v našo hišo. Kot takratna osnovnošolka se spomnim velikih kamionov, ki so pripeljali kovinske sode napolnjene z bencinom. Ob kamionu so nastavili nerabljene pnevmatike in nanje spuščali sode. Delavci so jih nato kotalili na dvorišče, v dve zemljanki, kjer so jih skladiščili.
Gorivo so iz soda prečrpali v črpalko, iz nje pa polnili rezervoarje, takrat še veliko manjšega števila avtomobilov, mopedov, traktorjev. V majhni prodajalni, v sosednji stavbi, so prodajali tudi petrolej, ki so ga točili iz manjšega aluminijastega rezervoarja z dva decilitrsko merico. V isti zgradbi so odkupovali tudi cekarje iz ličja, ki so jih kmečke ženice iz okoliških vasi, na kolesih, pripeljale v prodajalno.
Spomnim se tudi veselja, ko smo se otroci povzpeli na prazne sode in jih preko dvorišča kotalili do kamionov. Za opravljeno delo smo dobili nekaj dinarčkov za sladoled.
O skrbi za okolje in zmanjševanju škodljivih emisij v tistem času ni bilo toliko prizadevanj kot danes, narava je bila še veliko bolj zelena, neokrnjena, v potokih je tekla čista voda.
Po odstranitvi ročne bencinske črpalke, pa je še dolgo ostal vonj po bencinskih hlapih.

Ob otvoritvi prodajalne naftnih derivatov je prva stranka natankala zastonj.

Most Popular

Recent Comments