2.8 C
Lendava
petek, 1. decembra 2023
Domov Lendava nekoč Gostinstvo v Lendavi in zgodovina “Krone”

Gostinstvo v Lendavi in zgodovina “Krone”

Temelj lendavskega gostinstva je bil postavljen z izgradnjo hotela »Krona«

V zgodovini gospodarskih panog spada gostinstvo vsekakor med najstarejše. Temelj lendavskega gostinstva je bil postavljen z izgradnjo hotela »Krona«, katerega je dal zgraditi grof Eszterhazy okoli leta 1720—1750, takoj po obnovitvi lendavskega gradu (1717) in malo pred zgraditvijo lendavske katoliške cerkve (1749—1751). Že po teh podatkih kronike lahko ugotovimo pomembnost posameznih dejavnosti v nekem kraju. Leta 1891. je lendavska mestna hranilnica odkupila »Krono« od prejšnjega lastnika in vložila precej denarja (»več kot petdeset tisoč forintov«) v adaptacijo nadstropnega gostišča. Z dozidavo ter ureditvijo zgradbe po zahtevkih takratnega časa je Krona imela 12 sob za goste, kavarno, gledališko dvorano, restavracijo, veliko in nadvse lepo plesno dvorano ter kegljišče. Mestno čitalniško društvo je imelo v stavbi knjižnico, čitalnico in prostor za biljard.

Krona imela 12 sob za goste, kavarno, gledališko in kino dvorano ,restavracijo, veliko in nadvse lepo plesno dvorano ter kegljišče, knjižnico, čitalnico in prostor za biljard.

Tudi gospodarski del je bil sodoben na razpolago so bili hlevi za 40 parov konj, prostor za vozove ter ameriška ledenica. Skratka, hotel, ki bi bil v ponos tudi marsikateremu večjemu mestu. Od leta 1891 zgradba ni bila deležna večjih vzdrževalnih del.

Hotel Krona v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.

Po 2. svetovni vojni so bili kegljišče in nekateri gospodarski prostori odstranjeni. Hotel je dobil ime »Triglav«, pozneje pa »Park«. Z razvojem gostinstva in turizma so se zaostrovali tudi pogoji za kategorizacijo objektov, tako da je bil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja »Park« bil le še pension III. kategorije.

V kroniki Lendave iz leta 1896 beremo, da so razen »Krone« v Lendavi poslovali še trije lokali. Konec leta 1972 jih je bilo v Lendavi razen »Parka«še sedem lokalov, ki so nudile svoje gostinske storitve pretežno v adaptiranih prostorih. Do konca leta 1972 je bil družbeni sektor gostinstva organiziran v podjetju »Park« in podjetju »Terma«, ki ga je ustanovila skupščina občine Lendava konec leta 1970.

Hotel Park v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Krona je poslovala še nekje do konca osemdesetih let prejšnjega stoletja, kot gostinski lokal.Zgradba Krone je sčasoma začela propadati in so jo zaprli. Leta 2006 so jo obnovili in sedaj služi kot mestna hiša. Zgradba ima tudi danes v Lendavi izreden pomen. Njene arhitekturne lastnosti so odlično uporabili za današnjo funkcijo mestne hiše v samem središču Lendave.

Nekdanja Krona je danes Mestna hiša.

1 komentar

Komenitranje ni možno.

Most Popular

Recent Comments