26.5 C
Lendava
sobota, 13. aprila 2024
DomovLendava nekoč1975 je leto, ko je Lendava dobila novo samopostrežno trgovino Preskrba

1975 je leto, ko je Lendava dobila novo samopostrežno trgovino Preskrba

Gradijo in odpirajo se trgovine v Lendavi in okolici.

Novembra leta 1975 je TOZD Univerzal odprl novo samopostrežbo v Lendavi. Objekt so postavili v naselju, ki je bilo doslej brez trgovine in so morali občani po nakupe v kilometer ali še več oddajen center mesta. Zgradba ima 286 m2 površine in je veljala poldrug milijon dinarjev. V njej sta bila sodobna samopostrežba in okrepčevalnica. Montažna dela je opravilo podjetje Soko iz Mostarja, gradbena pa Konstruktor TOZD Gradbenik Lendava. Objekt je montažnega tipa.
V samopostrežbi so bili trije zaposleni, v okrepčevalnici pa dva. Tako trgovina, kot okrepčevalnica sta imela deljeni delovni čas. Za trgovino, ki je oskrbovala 1000 do 1200 občanov so tedaj predvidevali 3 milijone do 3,5 dinarjev mesečnega prometa, v bifeju pa 800.000 dinarjev.
Tako samopostrežba kot bife sta bila za tiste čase lepo urejena, dobro založena, prav tako pa so uredili tudi parkirišče in okolico. Napisi so bili povsod dvojezični, slovenski in madžarski.

In kako so takrat novo trgovino sprejeli kupci? Vsekakor z zadovoljstvom. Dva izmed njih pa sta izjavila:

Irma Kepe, učiteljica: Zadovoljna sem, da imam sedaj trgovino tako blizu. Prejle sem hodila kak kilometer daleč. Če bo vedno tako založena kot je danes, bomo res veseli.

Irma Kepe.

Roudi Koloman, upokojenec: Zamisel, da bi na tem mestu zgradili trgovino, se je porodila v moji glavi neke nedelje, ko sem iz dolgočasja gledal skozi okno. Stanujem tu zraven. Pa sem si rekel: Bilo bi pametno, če bi tu zgradili trgovino! To sem zaupal tudi sosedu preko ceste, ki je delegat, in se je zavzel za stvar. Sam sem zbral 2600 podpisov v bližnjih vaseh in v Goricah. Vse bolj je kazalo, da moj predlog le ni bil kar tako.
Danes ko stopam v novo trgovino sem srečen, da mi kar solze prihajajo v oči. Tako lepa je in čista, kot lekarna. Pa kava, ki jo danes dajejo zastonj, je zelo dobra.

Koloman Roudi.

Nov objekt tudi v Dolini.

Tudi v Dolini so nedolgo tega prerezali vrvico, kjer so odprli klasično trgovino z okrepčevalnico, ki je bila enakega tipa kot SP v Lendavi.Tam so predvidevali do 2 milijona nekdanjih dinarjev mesečnega prometa.
Tistega leta je bila v izgradnji tudi sodobna SP v središču Lendave, ki je imela 260 m2 prodajne površine. Objekt je bil že pod streho. Otvoritev je bila predvidena za marec leta 1976.

Blagovnica v središču Lendave.
Otvoritev trgovine Preskrba.
Lendava osemdeseta leta, v ozadju trgovina Preskrba.
In danes…

Most Popular

Recent Comments