27 C
Lendava
četrtek, 25. julija 2024
DomovLendava nekoč100 let slaščičarstva Derviši v Lendavi

100 let slaščičarstva Derviši v Lendavi

Na Glavni ulici v Lendavi, v starem mestnem jedru, v bližini cerkve sv. Katarine, se nahaja lokal, pred katerim je v teh vročih dneh pogosto živahno. Tu je namreč slaščičarna Derviši, ki jo Lendavčani dobro poznamo, a zelo malo vemo o njeni zgodovini.

Letos mineva 100 let, odkar je Čerim Derviševič Zećirović prišel s stricem v Lendavo kot sezonski slaščičar in tu začel opravljati svojo dejavnost. Bil je prvi slaščičar albanskega porekla iz Makedonije, ki se je priselil in delal v Lendavi. Lendavo je izbral, ker je v tistem času veljala za kraj z meščansko tradicijo, hkrati pa tudi kot pomemben okraj.

Neđadij in Rafis Derviši v svoji slasčičarni leta 1980.
Čerim Derviševič Zećirović leta 1953 pri prodaji sladoleda na triciklu v Lendavi.

Takrat še ni imel stalnega prostora in je sladoled prodajal na prirejenem kolesu v termo posodah. V tistih časih so sladoled mešali ročno in ker še ni bilo hladilnikov, so sladoled hladili z ledom, ki so ga dobili iz ledenic pod lendavskimi goricami. Tak način dela je potekal do leta 1931, ko je registriral obrt v Lendavi. Prvi lokal je odprl na Glavni ulici, na mestu, kjer sedaj stoji prazna nekdanja blagovnica.Na tej lokaciji so poslovali do leta 1971, ko so se preselili v sedanje prostore, saj so zgradbo podrli zaradi gradnje lendavske blagovnice.

Na tej fotografiji je vidna hiša, kjer je Čerim Derviševič Zećirović odprl prvi lokal (druga hiša od leve proti desni).

Tu posel nadaljuje njegov sin Nazmi Derviši, ki vodi slaščičarno vse do leta 1997 in slaščičarske obrti izuči svoja sinova Rafisa in Neđadija. Takrat so sladoled prodajali na več lokacijah, in sicer pri tako imenovanih »suhih« Termah Lendava in »mokrih« Termah Petišovci ter pri zgradbi takratne Ljubljanske banke pri trafiki. Sladoled so prodajali tudi na triciklu v vaseh ob proščenjih. Izdelovali so veliko različnega peciva, tort, »šampit«,kremnih rezin, lizik, turški med … Rafis Derviši je skupaj z bratom delal v slaščičarni do leta 2009, ko je nenadoma umrl.

Brata Derviši s torto velikanko.

Nazmi Derviši pa je umrl leta 2012. Od takrat obrt vodita Neđadij Derviši in sin Rafisa, Čerim.

Nazmi Derviši pripravlja turško kavo.

Leta 2017 je Neđadij Derviši – Neđo prejel plaketo Občine Lendava za njegovo pripadnost Lendavi, človeški odnos do soljudi in mesta, za povezovalno in družabno vlogo ter za odličen sladoled.
Lendavčani se s tem vsekakor strinjamo, saj smo pri njih sprejeti kot člani družine in ne kot stranke. Vedno nasmejani in prijazni nas z veliko kepico sladoleda, ki je več kot odličen, osvežujejo že 100 let.

 

Most Popular

Recent Comments