25.2 C
Lendava
četrtek, 25. julija 2024
DomovLendava danesSkrita mini skulptura svetovno znanega umetnika tudi v Lendavi

Skrita mini skulptura svetovno znanega umetnika tudi v Lendavi

Lani avgusta se je v Lendavi odvila že 50. mednarodna likovna kolonija, kjer je skupaj z drugimi avtorji sodeloval tudi Ukrajinski umetnik Madžarskih korenin Mykhailo Kolodko.

Mykhailo Kolodko se je rodil leta 1978 v Užhorodu (zgodovinsko znanem tudi kot Ungvár), mestu na meji med Ukrajino in Slovaško, ki je središče Zakarpatja (ukrajinsko Zakarpattia), kjer živi številčna Madžarska manjšina.

Leta 2002 je Kolodko diplomiral na Državni akademiji za umetnost v Lvovu, kjer je študiral kiparstvo. Decembra 2010 se je v Užgorodu pojavil njegov prvi mini kip Mykolaychyk ali Božičkov mali pomočnik. K ustvarjanju mini kipov ga je spodbudil lokalni turistični strokovnjak Fedir Sándor. Prvotna ideja je bila, da je lažje in ceneje ustvarjati majhne kipe kot velike, a se je kmalu sprevrgla v nekaj globljega in kipi so postali podpis tako avtorja kot kraja, kjer se nahajajo.

Mykhailo Kolodko je dosedaj svoje umetnine postavil že v nekaj več kot desetih držav, v katerih število kipcev stalno raste. Največ jih je v Ukrajini in Budimpešti. Postavljeni so tudi v drugih krajih na Madžarskem; Veszpremu, Tihanyu in v ostalih večjih mestih po Evropi: na Švedskem, Hrvaškem, v Nemčiji, Franciji, Italiji. Odslej ima tudi Slovenija njegov kipec in nikjer drugje, kot v Lendavi, in sicer na degradiranem območju nekdanje Blagovnice, natančneje na spodnji ploščadi, kjer se ob napisu Bogrács bohoti podgana (kuhar) Remy iz filma Ratatouille.

Ste podgano mogoče že opazili?

 

 

 

Most Popular

Recent Comments