25.2 C
Lendava
četrtek, 25. julija 2024
DomovLendava danes”Raznolikost je most, ki ga želim prečkati ” Erasmus + mladinska izmenjava

”Raznolikost je most, ki ga želim prečkati ” Erasmus + mladinska izmenjava

Zveza rejniškega društva Međimurje je imela prvič priložnost, da sodeluje v projektu »Raznolikost je most, ki ga želim prečkati« Erasmus + mladinska izmenjava s partnerjem iz Slovenije – Hrvaškim kulturnim društvom Pomurje. Projekt je potekal od 29.07. – 07.08.2021 v Selcah na Hrvaškem.

Otroci in mladi v okviru projekta so imeli vsakodnevne izobraževalne, miselne in zabavne dejavnosti, kjer so pridobivali nova znanja in izkušnje. Razvijali so sposobnosti na področju sprejemanja raznolikosti in strpnosti.
Glavni cilj projekta mladinske izmenjave je bil spodbuditi in opolnomočiti rejniške otroke in mlade, predvsem Rome, k aktivnemu sodelovanju v življenju lokalne skupnosti, jim pokazati, da raznolikost ni problem in da ima vsakdo pravico do normalnega življenja.
Med delavnicami o migracijah so rejniški otroci na lastno pobudo dodali, da je vsak premik iz ene rejniške družine v drugo zanje nekakšna »migracija«, s katero se je pogosto zelo težko spoprijeti. Najtežje se jim je privaditi na novo družino, novo okolje, novo šolo, nove prijatelje. Kar najbolj cenijo je to, da so sprejeti in ljubljeni.
Takšna druženja so vsakomur dragocena, še posebej zato, ker se sklenejo nova poznanstva, prijateljstva.

V prostoru ZKD Lendava je bila 9.10.2021 pripravljena razstava iz strani slovenskih udeležencev, vodje.
Na ogled so bili plakati, katere so udeleženci v sklopu različnih tematik izdelali.
Obiskovalcem je bilo predstavljeno, kako je ta projekt pomagal udeležencem izmenjave: spoznali so povezovanje mladih in otrok različnih narodnosti, z intelektualnimi in drugimi težavami, razpravljali o razumevanju in sprejemanju razlik v družbi, spretnostih, kot so razgovori za delo ali pisanje življenjepisa, ustvarili so medsebojno podporo in motivacijo za uspeh, za prispevek k družbi, v kateri živijo, in enakost spolov.

Most Popular

Recent Comments