2.8 C
Lendava
petek, 1. decembra 2023
Domov Lendava danes Nekdanje upravne prostore podjetja Nafta(še) ne bodo porušili

Nekdanje upravne prostore podjetja Nafta(še) ne bodo porušili

Kot smo izvedeli bodo v naslednjih dneh zapuščene poslovne prostore podjetja Nafta, na Rudarski ulici nekoliko zaščitili, da le ti ne bi bili nevarni mimoidočim. Podjetje Nafta je veljalo za paradnega konja lendavskega gospodarstva, saj je v svojih zlatih časih zaposlovalo čez dvatisoč delavcev.

Za pričetke zlate dobe lendavskega gospodarstva vsekakor lahko štejemo zagon naftnih vrtin neposredno po koncu druge svetovne vojne.

Leta 1946 je bilo ustanovljeno podjetje z imenom »Izvori nafte Lendava« in je pripadalo Jugoslovanskemu kombinatu za nafto in plin v Zagrebu.
Umikajoči se okupator je v Lendavi zapustil tri izvrtane pozitivne vrtine v Petišovcih in dve pozitivni naftni vrtini v Dolini, poleg plinskih. Te vrtine so koncem leta 1949 dale že okoli 5500 ton nafte.

Z naraščanjem vrtalnih stolpov in produktivnih vrtin in z naraščanjem proizvodnje nafte, je država mislila tudi na tiste, ki so ustvarjali te dobrine, na delavce, vrtalce, črpalce in inženirje, tehnike, uslužbence. Kilometer vzhodneje od Lendave, ob cesti, ki pelje proti Čentibi in Dolini, so začeli gradbeni delavci koncem leta 1948 postavljati provizorične barake in graditi novo naselje za ljudi, ki so bili zaposleni pri Nafti. Rasti začne novo mesto, ki so ga meščani iz Lendave krstili za »Kolonijo«. Toda, ko so dograjene dvostanovanjske vile, dvonadstropni bloki, ta del le postane novi del mesta.

Uprava podjetja, ki je v prvih povojnih letih bila v samem mestu Lendavi, se prav tako v letu 1951 preseli v novi del Lendave v Naftine upravne zgradbe. Zrasel je tudi nov kulturni dom z lepo dvorano, restavracijo, kegljiščem, trgovino.

Poslovni prostori so že več let samevali, zasebni lastnik, ki je v stečajnem postopku odkupil kompleks zgradb ni kazal interesa za prenovo ali novogradno. Bilo je veliko govoric, da se bodo prostori prenovili v stanovanja, kot zaenkrat kaže temu ne bo tako, ampak bodo zgradbe le zasilno sanirali pred nadalnjim propadanjem.

Kakšne so namere lastnika je trenutno še naznanka, vsekakor pa bomo zadevi še poročali.

 

 

Most Popular

Recent Comments