2.8 C
Lendava
petek, 1. decembra 2023
Domov Lendava danes Madžari in Hrvati množično nakupujejo v Lendavi

Madžari in Hrvati množično nakupujejo v Lendavi

Na parkiriščih pred Hoferjem, Lidlom, Eurospinom in Sparom je že vsakodnevno, ob koncih tedna kakor tudi med tednom, opaziti precej avtomobilov s hrvaškimi in madžarskimi registrskimi tablicami. Po vstopu Hrvaške v Shengen in uvedbe Evra se je obisk hrvaških kupcev močno povečal, saj sedaj prihajajo tudi tisti, kateri dosedaj zaradi čakanja na meji ali pa bojazni morebitnih kontrol niso hodili.

Kupci so v trgovinah s polnimi vozički točno določeih artiklov, tukaj se vidi, da potrošniki skrbno načrtujejo svoje nakupe. Večina tujcev kupuje mineralne vode, gazirane pijače, moko, mleko in mlečne izdelke, razne jogurte, kislo smetano, cele kartone moke, mačjo in pasjo hrano, slane prigrizke, sladkarije, salame, testenine, ribje konzerve … Tudi sogovornica, ki prihaja iz bližine Murskega Središća pravi, da prihajajo praktično vsak mesec v Lendavo in opravijo večji nakup zase in za starše. Kupujejo pa tiste izdelke, ki so cenejši in da obišče vsaj dve, tri trgovine, odvisno kje je kaj ugodneje, vse pa prej preveri preko aplikacije ali na internetnih straneh tukajšnjih trgovcev. Doda še, da je razlika v ceni velika. Poglejte, s 50 evri smo napolnili nakupovalni voziček, na Hrvaškem pa bi za tak nakup odšteli vsaj 150 evrov.

Tudi madžarski kupci so zadnje čase redni obiskovalci lendavskih špecerij, z razliko od Hvratov kupujejo manj oz. bolj premišljeno. Pri njih so vozički nekoliko manj napolnjeni in kupujejo večinoma testenine, mlečne izdelke, maslo, kislo smetano, jogurte, konzerve, sire, celo njihovo Pick suho salamo, ki je tukaj krepko cenješa. Slednji še ne morejo verjeti kako poceni napram pri njih, je recimo sir trapist. Zadnje čase pa tudi veliko Madžarov prihaja polniti svoje jeklene konjičke, saj lahko s prihrankom na gorivu dobro napolnijo nakupovalno košarico v trgovini čez cesto. Domačinov povečan obisk trgovskih središč ne moti, nekoliko bolj so nezadovoljni zaradi prezasedenosti okoliških avtomobilskih parkirišč.

Večji obisk Hrvatov in Madžarov je lahko tudi dobra priložnost za razvoj turizma v naši občini, šoping izlet v Lendavo bi lahko recimo izkoristili tudi za odhod na kosilo, kavo, tortico in obisk vinotoča ali razglednega stolpa in celo za popoldansko kopanje v naših termah mogoče. Toda kdo in na kakšen način jih bo v to prepričal. To je vprašanje za naše turistične delavce.

Fotogalerija

 

Most Popular

Recent Comments