10.5 C
Lendava
torek, 27. februarja 2024
DomovLendava danesLendavska dvojezična srednja šola bo dobila nove prostore

Lendavska dvojezična srednja šola bo dobila nove prostore

Danes v ponedeljek 17.1.2022 se je na Dvojezični srednji šoli Lendava odvila novinarska konferenca, na kateri sta ravnateljica šole Silvija Hajdinjak Prendl in predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti ter poslanec državnega zbora Ferenc Horváth predstavila skupne projekte srednje šole in narodne skupnosti.

Rezultat dobrega sodelovanja Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnost in Dvojezične srednje šole Lendava so novi izobraževalni programi in novi učni prostori.

Dvojezično srednjo šolo Lendava obiskuje 278 učencev, ki se trenutno v 25 oddelkih lahko izobražujejo po 17 programih. Letošnja nova programa sta namenjena izobraževanju bodočih vzgojiteljev predšolskih otrok in izobraževanju frizerjev. V prihodnjem šolskem letu šola dodaja programa »Pomočnik v biotehniki in oskrbi« ter »Pomočnik v tehnoloških procesih«.

Za potrebe novih izobraževalnih programov bodo na mestu sedanje šolske terase, ki je velika 250 kvadratnih metrov, zgradili tri učilnice, dva kabineta in manjšo kuhinjo. V njej bodo opravljali prakso dijaki, ki se izobražujejo po programu »Gastronomske in hotelirske storitve«. Pridobitev bo zajemala še 14 tako imenovanih učnih mest z delovnimi postajami, kjer bodo praktično znanje pridobivali bodoči frizerji. Naložba v gradnjo novih prostorov je ocenjena na 455.000 evrov. Zgradili jih bodo ob pomoči PMSNS, podpori fundacije Bethlen Gábor ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. PMSNS je namreč soustanoviteljica Dvojezične srednje šole Lendava.

»Izobraževanje, ki se izvaja na Dvojezični srednji šoli Lendava, je zelo pomembno za razvoj Pomurja in za občine, v katerih živimo tako pripadniki madžarske kot slovenske narodne skupnosti. Veseli me, da lahko pomurskim dijakom ponudimo nove šolske programe in izobraževanje v domačem okolju, s tem pa prispevamo k rasti gospodarstva, k dvigu izobrazbe in k višji zaposljivosti na dvojezičnem območju. Dobrodošlo je, da se programi, ki jih izvaja Dvojezična srednja šola Lendava prekrivajo z različnimi programi in projekti Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. Med drugim s programom spodbujanja razvoja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti do leta 2024, ki ga je podprla slovenska vlada. Program se bo namreč izvajal na področju kmetijstva, turizma in gostinstva. Dijaki bodo tako tudi skozi projekte dobili možnost dodatnega izobraževanja in opravljanja prakse, « je danes povedal predsednik sveta PMSNS in narodnostni poslanec Ferenc Horváth.

Ravnateljica Dvojezične srednje šole Lendava Silvija Hajdinjak Prendl je pri tem dodala, da se bo šola še naprej razvijala kot srednješolski center vsestranskega dvojezičnega izobraževanja mladine v regiji. »To nalogo bo uspešno izpolnjevala le v sodelovanju in ob podpori države in lokalne skupnosti ter Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. Pri tem bo tudi izrednega pomena aktivno sodelovanje šole z lokalnimi podjetji ter drugimi izobraževalnimi institucijami v regiji in širšem okolju,« je še dejala ravnateljica Silvija Hajdinjak Prendl.

Foto: Pomurska Madžarska samoupravna narodna skupnost

Most Popular

Recent Comments