10.5 C
Lendava
torek, 27. februarja 2024
DomovLendava danesKazenska ovadba proti direktorju KKC Lendava je padla

Kazenska ovadba proti direktorju KKC Lendava je padla

Mnogo člankov je bilo napisanih v zadnjih letih o sumu kaznivega dejanja dr. Alberta Halásza, direktorja Knjižnice – Kulturnega centra Lendava, namreč, da je pri izplačilu sodnih stroškov fizični osebi javna sredstva porabil nenamensko in je zavodu povzročil veliko materialno škodo. Gre za nekaj več kot šeststo evrov. Zaradi tega je v postopku predčasne razrešitve. Ali pa je že razrešen?

Po prejetih informacij je po kriminalistični preiskavi Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti kazensko zadevo v zvezi suma nenamenske porabe javnih sredstev v KKC Lendava in sicer nakazila fizični osebi Leonu Novaku v sodnem sporu z bivšo predsednico sveta zavoda zaključilo. Policija je namreč ugotovila, da v primeru nakazila sredstev ni šlo za kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev, znaki kaznivega dejanja niso podani. Pred tem so že lani državni organi, po prijavi KPK, nato po anonimni prijavi Urad za nadzor proračuna, letos pa po ponovni prijavi direktorja Občinske Uprave dr. Mihaela Kasaša istemu organu, Uradu za nadzor proračuna na Ministrstvu za finance, ločeno vsi trije nadzori ugotovili enako: ni prišlo do kršitve zakona. Kljub temu je direktor zavoda Halász v postopku predčasne razrešitve, ki ga vodi predsednik sveta zavoda, Robert Požonec (ki je zaradi namerno povzročenih nepravilnosti sicer bil kazensko ovaden) z večinoma »poslušnih« članov sveta, prav zaradi te očitane nenamenske porabe javnih sredstev. Le kdo in kam bo direktorja sedaj še prijavil? Ali pa ga bodo končno sneli s križa, kamor so ga mnogi deležniki, vključno z večino občinskih svetnikov in z večino zaposlenih, ki se trgajo za direktorski stolček, s pomočjo nekaterih medijev pribili? Bo kdo premogel javno opravičilo? Ali pa bo celo župan Magyar odstopil, ki je direktorja takoj javno pozval k odstopu, ko je naročil revizijo občinskega, svojega Nadzornega odbora v KKC Lendava in je ta, nato še dobro plačana revizijska hiša Adakta zapisala napačno ugotovitev o krivdi direktorja.

Zanimivo pri razrešitvi pa je to, da je najprej organ, ki daje soglasje k predlogu sveta zavoda KKC Lendava o razrešitvi, Občinski svet Občine Lendava, glasoval tako, da direktor sploh ni dobil možnost po zakonu za svoj zagovor. Niti pred soustanoviteljico, Madžarsko samoupravno narodno skupnostjo občine Lendava, niti pred zaposlenimi, niti pred občinami Upravne enote Lendava, za katere zavod opravlja knjižnično dejavnost in dajejo nezavezujoča mnenja. Nekatere občine so celo zapisale, da nimajo podlago za odločanje o mnenju. Sedaj, ko je občinsko soglasje dano, nekatera mnenja zbrana, je svet zavoda, ki o razrešitvi odloča, direktorju poslal poziv, naj se v roku 15 dni svetu zavoda izreče o razlogih za razrešitev. A sklep o razrešitvi je predsednik sveta že podpisal.

Sklep – predčasna razrešitev direktorja

Tožilstvo

 

Most Popular

Recent Comments