13.9 C
Lendava
sobota, 13. aprila 2024
DomovLendava danesJanez Perša lendavski umetnik

Janez Perša lendavski umetnik

Janez Perša je lendavski umetnik in upokojeni učitelj likovnega pouka. Rodil se je 8. aprila leta 1939 v Dolnji Lendavi. Je eden od treh sinov Štefana Perše, ljubiteljskega slikarja, ki je služboval kot uradnik na lendavskem Okrajnem sodišču, natančneje pri zemljiški knjigi. Slike Štefana Perše so bile najpogosteje panorame mesta Lendava in tihožitja, le te krasijo marsikateri dom v našem mestu in tudi v tujini.

Štefan Perša- Panorama Lendave, slika se nahaja v Gostilni Kančal v Lendavi
Štefan Perša- Dolnja Lendava ponoči, slika se nahaja v Gostilni Kančal v Lendavi
Ena od slik Štefana Perše, ki se nahaja pri njegovem sinu Janezu Perši

Janez Perša je osnovno šolo obiskoval v Lendavi. Njegov učitelj likovnega pouka je bil Arpad Šalamon, ki je prepoznal talent svojega učenca in ga pri ustvarjanju dodatno spodbujal. Na učiteljevo pobudo se je nato mladi Janez vpisal v ljubljansko šolo za oblikovanje.

V drugem letniku se je vpisal na oddelek za slikarstvo in grafiko, kjer se je izobraževal do konca 5. letnika. V 4. letniku je opravil še maturo, v zadnjem, 5. letniku je opravil prakso in strokovne predmete. Po diplomi se je zaposlil v Ljublanskem Likovnem ateljeju, kjer je ustvarjal razstave, izdeloval napise, knjižne opreme, etikete in karikature. Po enem letu dela v Ljubljani je opravil služenje vojaškega roka. Dokončno se je vrnil Lendavo leta 1962, saj so na lendavski osnovni šoli potrebovali učitelja likovne vzgoje. Med učiteljskim delom je doštudiral na Zagrebški pedagoški akademiji za likovno vzgojo. Kot učitelj likovnega in tehničnega pouka je na lendavski Dvojezični osnovni šoli delal do upokojitve.

Z ženo Terezijo imata dva sinova. V prostem času se je ukvarjal tudi z nogometom, igral je pri Nafti. Za tednik Népújság je risal karikature o aktualnih nogometnih tekmah. Janez Perša še danes najraje riše in slika z akvareli, s temperami, z oljnimi in akrilnimi barvami, s pasteli, s tušem in s svinčnikom, izdeluje tudi voščilnice ob pomebnejših praznikih.

Večinoma slika pokrajine, stavbe, panorame, športne karikature, pogosto tudi Lendavo in Lendavski grad. Svoje slike večinoma podari prijateljem, znancem in družinskim članom.  Prvo samostojno razstavo je imel leta 1973 na Lendavskem gradu, v začetku leta 2015 je imel tudi imel razstavo v lendavski Gledališki in koncertni dvorani.

Fotogalerija del Janeza Perše

Most Popular

Recent Comments