27 C
Lendava
četrtek, 25. julija 2024

Glamping

Modri odtenek glamurja

Tako, kot vsak pridni vinogradnik, se te dni tudi jaz vsak dan vozim iz Lendave v Dolino občudovat, kako se mošt spreminja v vino. No, skoraj vsak dan. In skoraj vsak dan mi pogled pritegne modra barva bivalnih enot pri Kolesarskem centru Murania v Čentibi.

Kdo si upa deliti barvo Plavih iz Športnega parka?

Je odgovor v grški mitologiji, ki pravi, da modra barva označuje mejo, ki ločuje človeštvo in bogove? Je odgovor v slovanski kulturi, ki pravi da je modra barva v dvojnosti drugačna: po eni strani simbolizira božansko moč, na drugi strani pa je temno modra podobna črni, zato se identificira z demonskimi, temnimi silami (demoni)?
Neeee. Občina Lendava in ZTR Lendava uresničujejo projekt Glamping Murania!!!

Vsem nam znana zgodba se je začela nekje konec leta 2018, oziroma začetek leta 2019. Da bi Lendavo dali na zemljevid Glamping turizma … Ta ideja sploh ni slaba! Z določenimi spremembami bi bila celo izvedljiva. No, nekje se je zataknilo! Na več področjih.
V sebi razmišljam: prvotna ideja je bila kar sprejemljiva. Imam pa občutek, da novemu vodstvu ideja ni bila dovolj dobra in jo je začelo spreminjati. Ko vštejemo še čas, ki jih je začel priganjati, in izračuni, ki so jih ponudili izvajalci, je padla odločitev, da bodo sedaj sprejemljivi tudi enoprostorski objekti modularne oziroma kontejnerske izvedbe, kar pomeni objekti iz kovinske konstrukcije z leseno oblogo in z opečno kritino (bobrovec). Saj je v redu! Vsi vemo, da časa in denarja ni nikoli dovolj …

Vem, da vsi to že veste, ampak, zavoljo nekaterih bom napisal, da jim osvežim spomin, kaj je dejansko Glamping.

GLAMOROUS (glamurozno) in CAMPING je GLAMPING

Naj vam ponudim eno od mnogih razlag, kaj glamping je:

”Pred desetletjem se je beseda “glamping” pojavila pri bolj zahtevnih gostih, ki so kampirali, saj so želeli imeti ves luksuz, ki ga ponuja tudi njihov dom in so bili za svoje “kaprice” pripravljeni tudi plačati. Gostje so po večini zahtevali dostop do sodobne tehnologije, povezava z internetom je bila tako ena izmed osnovnih zahtev.
Prav tako so pričakovali raznoliko ponudbo dodatnih storitev za razvedrilo, mehkejše in udobnejše postelje, lastno kuhinjo v namestitvah, pa četudi je šlo kdaj v smešne skrajnosti.
Iz vseh teh raznolikih zahtev in pričakovanj se je počasi pričela ponujati nova oblika kampiranja, t.i. glamping, ki je danes sinonim za glamurozno kampiranje z vsem luksuzom, ki ga ponuja hotelska soba, a v naravi.
Luksuzno kampiranje pa so že desetletja nazaj zaznamovale bolj edinstvene lokacije, kot sama izkušnja klasičnega kampiranja, saj so bolj zahtevni gostje dajali prednost prav ekskluzivnim lokacijam.” Vir:Glamping.si

Pa se vrnimo na realna tla. Lokacija je potemtakem absolutno zgrešena! Išče se neokrnjena narava, neka drugačna doživetja v naravi, izjemne lokacije izven vsakdanjega utripa življenja … In kam smo mi umestili našo ponudbo bivanja? Na obrobje mesta, v neposredno bližino nogometnega igrišča, tik ob regionalni cesti R2 Lendava – Pince. Imamo kar nekaj zanimivih in izjemnih lokacij, ki bi pritegnile tovrstne goste. Kaj pa kvaliteta in posebnost bivanja? Bivalni prostori naj bi se “zlili” z neokrnjeno naravo, in kljub temu nudili prepotreben luksuz. Naša posebnost so jekleni kontejnerji z leseno oblogo in z opečno kritino! Nobel opremljeno kuhinjo, bogato napolnjen bar, savno in individualni masažni bazen pa imajo v hotelu Lipa (naštel sem samo osnovne zahteve za tako imenovano glamurozno kampiranje).

Zgodilo se je torej najslabše: pomembno je le, da je Lendava postala Glamping destinacija! Zanimivo bo videti internetno stran, ki bo k nam vabila petičneže. Izredno pomemben vpliv pri odločitvi za destinacijo bodo imele fotografije. Te bodo šele izziv. Ali pa tudi ne. Najbrž bodo pristne, vrhunske, vendar bodo narejene na drugih lokacijah. Najbrž bo slogan: “Raziščite Mursko šumo in najdite svoj intimni kotiček s kolesom! Saj spite v Kolesarskem centru Murania! Uporabe koles, ki vas bodo čakala pred zabojnikom, vam ne bomo zaračunali!”

Spet se je pokazalo, da Lendava res sledi novostim v gostinstvu in turizmu, vendar samo na papirju. Dokaz temu so vabila, naj turisti pridejo v Lendavo, saj imamo skoraj vse kar imajo velika turistična središča (na papirju). Najnovejši primer je Glamping Murania. Kako veličastno zveni “Glamurozno kampiranje”! Od vsega glamurja besedne zveze je ostalo samo ime, zavajanje in laži.
Skrajni čas je, da vsako ponudbo naredimo res kakovostno, če ne vrhunsko. To sem že nekajkrat napisal: samo kakovost šteje!

Lendava je res prečudovito mesto. Z dušo, srcem, tradicijo, prijaznimi ljudmi … Če gledamo od zunaj. Od znotraj pa neorganizirano in nestrokovno.


P.S. Občina Lendava je na kritične zapise objavljene na FB dala “Pojasnilo glede gradnje nastanitvenih kapacitet ob kolesarskem centru v Čentibi”
Spoštovani: Vaše navedbe so zelo daleč od resnice! Navajate, da je investicija nastala iz naslova potreb po povečanju nastanitvenih kapacitet v občini Lendava!

Seštejte, prosim, vse trenutne prenočitvene zmožnosti v občini Lendava in procent njihove zasedenosti v enem letu! Dobili boste zanimiv podatek, ki ne govori v prid tej trditvi! Izjema so določeni termini v letu, ko je itak prenočitvenih kapacitet premalo.

Druga, še pomembnejša stvar, je beseda Glamping! Od samega začetka ideje in urejanje finančne konstrukcije, je govora o “Glamping Murania”! Naenkrat je investicija dobila naziv “potrebe po povečanju prenočitvenih kapacitet”. Poglejte, prosim, celotno korespondenco in ugotovili boste napako. To, da zgrešeno investicijo želite predstaviti z neko razvodenelo trditvijo, je prav tisto, kar vam občani zamerimo.

O. Šerk

Vsebina tega bloga ne odraža nujno stališča urednika tega portala.

Most Popular

Recent Comments