25.2 C
Lendava
četrtek, 25. julija 2024
DomovLendava danesFranc Šimonič, lendavski paraolimpijec

Franc Šimonič, lendavski paraolimpijec

V našem mestu zagotovo le malo ljudi ve, da med nami živi dvakratni paraolimpijski prvak. Ker je letošnje leto olimpijsko, smo se odločili, da vam predstavimo našega paraolimpijca Franca Šimoniča iz Lendave, enega od sinov Janeza Šimoniča, priljubljenega in spoštovanega meščana, športnika in trenerja namiznega tenisa. Franc Šimonič, dvakratni paraolimpijski prvak, se je rodil leta 1951 v Lendavi.

Odraščal je s tremi sestrami in bratom.  Prav pri očetu Janiju in Štefanu Klemenčiču sta mladi Franc in njegova sestra Gizela pričela s treningi namiznega tenisa v TVD Partizan Lendava. Skupaj z vrstniki so dosegali lepe uspehe na mladinskih tekmovanjih. Po končani osnovni šoli se je Franc vpisal na lendavsko tehnično šolo. Leta 1963 je med delovno prakso v delavnicah Tehnične šole v Lendavi doživel delovno nezgodo, ostal je brez leve roke, do podlahti mu jo je odtrgal stroj. Zaradi tega je za nekaj časa nehal igrati namizni tenis. Kmalu je ponovno začel trenirati, in sicer v kategoriji invalidov. Tam je nizal neverjetne uspehe v jugoslovanskem in svetovnem merilu.

Postal je član jugoslovanske reprezentance. Franc Šimonič je postal dvakratni paraolimpijski prvak v namiznem tenisu. Leta 1980 je v Moskvi osvojil zlato medaljo. Štiri leta pozneje si je v ZDA, na olimpijskih igrah v New Yorku leta 1984 priboril bronasto medaljo. Med drugim velja omeniti še evropska in svetovna tekmovanja: leta 1980 je v Arnhemu na Nizozemskem osvojil naslov svetovnega prvaka, leta 1982 si je v Nemčiji, natančneje v Ingolstadtu, priboril srebrno medaljo. Leta 1985 je postal evropski prvak v mestu Delden na Nizozemskem.  Zadnji večji uspeh je dosegel leta 1986 na svetovnem prvenstvu v Franciji, in sicer v Lyonu, kjer je posamezno osvojil 6. mesto, z ekipo Jugoslavije pa je osvojil 2. mesto. Leta 1988 je bil nosilec jugoslovanske zastave na otvoritvi paraolimpijskih iger v Seulu, v Južni Koreji, kjer je osvojil 6. mesto. Športno kariero je končal leta 1990. Zatem je še sodeloval pri promocijskih dogodkih Namiznoteniškega kluba LM-KO Lendava.

Franc Šimonič živi upokojensko življenje v svoji rojstni Lendavi. Rojeni Lendavčani ga zagotovo poznate in ga videvate skoraj vsak dan v lokalih pri Bricoju ali Kančalu, kjer se druži s someščani.

Most Popular

Recent Comments