9.4 C
Lendava
četrtek, 6. oktobra 2022
Domov Lendava danes Direktor občinske uprave Kasaš zavaja javnost?

Direktor občinske uprave Kasaš zavaja javnost?

Očitno se saga o KKC Lendava kmalu ne bo končala, saj Občina Lendava na toliko časa poskrbi, da s kakšno prijavo suma kaznivega dejanja, z dezinformacijami razburka javnost. Najnovejše je, da direktor Občinske uprave Občine Lendava, Mihael Kasaš trdi, da javni zavod KKC Lendava zavaja javnost. Dejstva govorijo prav nasprotno.

Medtem, ko lahko na spletu preberemo, da sta direktor KKC Lendava Albert Halász in bivša predsednica sveta zavoda Silvija Hajdinjak Prendl po trditvah direktorja Občinske uprave Občine Lendava Mihaela Kasaša zavajala javnost na ta način, da sta objavljala neuradna mnenja državnih organov in sicer inšpektorja Urada RS za nadzor proračuna, ki je pregled dokumentacije v zvezi suma nenamenske porabe javnih sredstev v pravni zadevi predsednice pregledal lani na podlagi anonimne prijave in ugotovil, da kršitve ni bilo, smo pridobili dokumente, ki razkrivajo, kako zelo si Občina želi dokazati krivdo direktorja, ki je v postopku razrešitve. Tudi z zavajanjem javnosti.

Zgodba ima dolgo brado. Na kratko gre za to, da direktorju javnega zavoda Občina očita, da je iz javnih sredstev zavoda izplačal pravdne stroške takratne predsednice sveta zavoda v tožbi proti lokalnemu spletnemu mediju. Zaman vsa dokazila, pravno mnenje, predhodno mnenje odvetniške pisarne, da je izplačilo v skladu z zakonom, ugotovitve KPK po prijavi, da ni bil kršen zakon o korupciji, nič ni zaleglo proti mnenju Nadzornega Odbora Občine Lendava in dobro plačani reviziji Adakta d. o. o., da so bila sredstva v višini okoli 640 EUR izplačana fizični osebi, s čimer je direktor zrel za razrešitev. Sum kaznivega dejanja je bil prijavljen lani ne le KPK, ampak anonimno tudi na Urad RS za nadzor proračuna. Inšpektor Urada je pregledal razpoložljivo dokumentacijo in ugotovil, da do nepravilnosti ni prišlo. Inšpekcijski nadzor zato ni bil uveden. Na prošnjo predsednice ji je o tem inšpektor tudi poslal kratko pojasnilo. Na Občini z ugotovitvami inšpektorja, ki jih je zavod objavil, niso bili zadovoljni, na Urad so poslali nova vprašanja. Inšpektor je bolj obširno pojasnilo podal županu Magyarju, ki je le to »zataškal«. Inšpektor je tudi njemu zapisal, da do nezakonitosti ni prišlo, da pa se je po njegovem pri svojih ugotovitvah zmotil občinski Nadzorni odbor. Seveda pa ta odgovor na Občini zdaleč ni bil sprejemljiv, direktor Občinske uprave Mihael Kasaš je zato prvi delovni dan tega leta vložil novo prijavo na Urad. Dokumentacijo zavoda je tokrat pregledala inšpektorica, ki je ugotovila, da kar se proračunskih sredstev tiče, kršitev ni bilo. Predlagala pa je, da Občina naj izvrši sklep Nadzornega odbora in sicer, da sproži pravne postopke proti direktorju. Sama pooblastila namreč za raziskavo teh zadev nima. Inšpekcijski nadzor niti tokrat ni bil uveden.

Prilagamo pridobljeno obvestilo Urada, ki ga je na dobro ciljane naslove, članom občinskega sveta, članom sveta zavoda, županom Upravne enote razposlal sam direktor Kasaš. V spremnem dopisu trdi, da je iz tega dokumenta sedaj končno nedvoumno, da se je nezakonitost zgodila in je razrešitev direktorja KKC Lendava še kako upravičena. Prebrali smo pismo Urada za nadzor proračuna. V tem kaj takega ne piše. Piše le, da glede proračunskih sredstev ni bilo ugotovljenih kršitev, da pa predlagajo, da Občina sproži pravne postopke proti odgovornim osebam v zavodu. In retorično vprašanje je: kako je s tistim, ki ni obsojen?

Pri vsem skupaj je zelo čudno to, da v pričetem postopku razrešitve direktor Halász po naših informacijah ni dobil možnost zagovora ne pred Občinskim svetom, kjer so izglasovali soglasje o razrešitvi, ne pred ostalimi občinami Upravne enote, za katere knjižnica izvaja dejavnost in morajo podati sicer nezavezujoče mnenje. Še Tito je dobil možnost zagovora, ko so ga postavili pred sodnika. Vemo pa, kaj je odgovoril: »Ja ne priznajem ovaj sud!«.

Prilagamo dopis Urada za nadzor proračuna prijavitelju, dopis direktorja občinske uprave in odziv KKC Lendava, ki se nahaja tudi na njihovi spletni strani: https://www.kkl.si/javne-informacije/

 

 

 

KOMENTIRAJ

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Most Popular

Recent Comments