25.2 C
Lendava
četrtek, 25. julija 2024
DomovLendava danesČentibčani ne želijo več streljanja v vasi

Čentibčani ne želijo več streljanja v vasi

Krajanom v naselju Čentiba je prekipelo, ko je lansko jesen brez kakršnekoli najave iz smeri nekdajega vojaškega strelišča v ulici Svetega Urbana pričelo pokati. Po poizvedovanju pri samih strelcih se je izpostavilo, da je Občina Lendava nekdanje zapuščeno vojaško strelišče dala v uporabo domačemu strelskemu društvu. Od takrat je za tam živeče občane prišel konec mirnega življenja. Prav zaradi teh dejstev so se krajani organizirali in zbrali okrog sedemdeset podpisov, ki so jih dostavili na Lendavsko Občino.

V peticiji so med drugim zapisali: Strelišče je sicer v nekdanji skupni državi uporabljala vojska in policija kot vadbeni poligon. “To v današnjih časih ne more biti izgovor in kot tak je tudi nesprejemljiv, da se s tako dejavnostjo nadaljuje na tem kraju in v bližini naseljenih stanovanjskih hiš. Nekatere so od strelišča oddaljene le nekaj metrov. Pripomniti je potrebno, da je to območje bilo nekoč neposeljeno, pretežno so tukaj bile vinske kleti. Marsikdo, ki je v teh letih kupil ali zgradil nepremičnino v tem okolišu jo je kupil v prepričanju, da je našel miren in tih prostor, ne da bi vedel, da nekoč je in da še kdaj bo aktivno delovalo to strelišče. Občina Lendava se vse bolj uveljavlja na območju turizma. Kako se torej streljanje za zabavo in moteč hrup strelskega orožja, ki bolj spominja na vojno stanje, sklada z vizijo idiličnega dopusta v zidanici? Kako je brez posveta s tistimi, na čigar življenje bodo aktivnosti Strelskega društva Lendava imele največji vpliv, društvo pridobilo vsa dovoljenja za svoje delovanje? Kot vemo, je pravica do zdravega življenjskega okolja zapisana tudi v Ustavi RS in sicer v njenem 72. členu,”. Početje strelcev je zelo moteče, ne samo za človeka, ampak tudi za domače živali, saj pok orožja v dolini, hrup še bolj poudari, ker poka ob streljanju ne moremo enačiti z navadnim hrupom, gre tukaj za nepotrebno obremenjevanja okolice s hrupom; so pod peticijo zapisali krajani Čentibe.

Sled tega je Krajevna skupnost Čentiba v torek 22.2.2022 v tamkjašnjem vaškem domu organizirala sestanek s krajani, strelci in Občino Lendava, ki sta jo zastopala župan Janez Magyar in direktor občinske uprave dr. Mihael Kasaš.

Na sestanku se je razvila vroča debata predvsem okoli različnih pogledov, saj so strelci ves čas ponavljali, da ima Strelsko društvo Lendava vse dokumente za uporabo strelišča. Podpisniki peticije so poudarjali, da so streli z malokalibrskim in velikokalibrskim orožjem zelo moteči, ne samo za človeka, ampak tudi za domače živali, saj pok orožja v dolini hrup še bolj poudari, ker poka ob streljanju ne moremo enačiti z navadnim hrupom, gre tukaj za nepotrebno obremenjevanja okolice s hrupom. Izpostavili so tudi vprašljivo varnost okrog strelišča, saj se v neposredni bližini, manj kot kilometer stran, nahaja cesta, ki povezuje sosednjo Madžarsko in Lendavske Gorice. Cesta je priljubljena med kolesarji, sprehajalci in pohodniki, ki se radi odpravijo na ture po gozdnih poteh tik nad streliščem.

Na koncu razprave se je oglasil župan Janez Magyar, ki je sprva strelcem predlagal uporabo dušilcev zvoka na puškah, a s strani strelcev je bilo pojasnjeno, da takšne rešitve ni mogoče uporabiti pri vseh vrstah orožja. Župan je predlagal tudi namestitev protihrupne zaščite. V nadaljevanju je župan predlagal iskanje nove lokacije za Strelsko društvo, medtem bi naj strelci vadili na bližnjem strelišču v Dobrovniku. Po besedah župana Janeza Magyarja bo Občina Lendava poravnala stroške društvu, ki bodo nastali z začasno selitvijo v Dobrovnik.

Krajani samo upajo, da to niso bile prazne obljube, v njihov prid gre dejstvo, da so letos lokalne volitve.

Most Popular

Recent Comments