27 C
Lendava
četrtek, 25. julija 2024
DomovKulinarikaDan špargljev in špargljevih jedi v Dolgi vasi

Dan špargljev in špargljevih jedi v Dolgi vasi

Pomlad je čas prebujanja narave in prvih dobrot in zemlje. Šparglji so prvi znanilci pomladi v kulinariki. Poleg vrhunskega okusa so zelo koristni za naše zdravje, predvsem v pomladnih dneh, ko želimo telo očistiti “zimske nesnage”. Šparglji so najboljši naravni vir folne kisline in antioksidantov. Vsebujejo glutation, ki je eden izmed najmočnejših antikarcinogenov in antioksidantov ter rutin, ki krepi stene krvnih žil in varuje kapilare pred poškodbami.

Kulinarika in prijetno druženje za vse je vodilo prireditve Dneva špargljev in špargljevih jedi, ki se že tradicionalno odvija meseca maja v Dolgi vasi. Letos bo Kulturno in turistično društvo Fehér Jani Dolga vas organiziralo Dan špargljev in špargljevih jedi, ki bo to soboto 29. maja med 11. in 17. uro, ko bodo pripravili okusne specialitete iz špargljev, ki jih bo moč prevzeti tudi po načelu “to go”, pred tamkajšnjim vaškim domom.

V Dolgi vasi prideluje šparglje na večjih površinah trenutno pet pridelovalcev. Dolga vas je nedvomno postala kraj z največjo pridelavo špargljev v severovzhodnem delu Slovenije, in ker povpraševanje po „kraljevski zelenjavi” iz dneva v dan narašča, predvidevamo, da se bodo k zgodbi o uspehi verjetno priključili novi pridelovalci.

Namen prireditve je obiskovalcem ponuditi čim večji izbor špargljevih jedi in predstaviti jedi, ki jih pridelovalci pripravljajo na prireditvenem prostoru pred obiskovalci, obenem vsem čim bolj približati pester svet okusov špargljev.

Most Popular

Recent Comments