25.2 C
Lendava
četrtek, 25. julija 2024
DomovDogodkiXXII. mednarodni fotografski salon na ogled v Lendavi

XXII. mednarodni fotografski salon na ogled v Lendavi

Pretekli torek se je v avli Gledališke in koncertne dvorane Lendava odvila otvoritev fotografske razstave jubilejnegta XXII Mednarodnega madžarskega fotografskega salona, članov Svetovnega združenja madžarskih fotografskih umetnikov.

V uvodnem delu je zbrane nagovoril predsednik Fotografskega društva Panonia iz Čentibe Davor Dolenčić in sicer;

Najbolj odmeven in prepoznaven projekt FD Pannonia je organizacija vsakoletne razstave Pannonia Reflections, ki temelji na razpisu na katerega se vsako leto prijavi povprečno 350-400 avtorjev iz celega sveta.

Naslednje leto bo zelo pomembno za naše društvo, saj praznujemo deseto obletnico kontinuirane organizacije omenjenega natečaja in razstave. Skozi teh deset let dela na tej razstavi smo navezali stike z veliko različnih fotografskih organizacij in posameznikov, ki se ukvarjajo s fotografijo.

Prav tako smo imeli priložnost spoznati različne fotografske stile vezane na državo iz katere so fotografije bile poslane. Glede na videno, skozi teh deset let, lahko rečemo, da je madžarska fotografija izredno kvalitetna, je v samem svetovnem vrhu in predstavlja fotografije ki imajo idejo, zgodbo, fotografije ki pri opazovalcu vzpodbujajo razmišljanja in vprašanja. Prav tak stil fotografije v FD Pannonia želimo promovirati.

Zato smo z velikim veseljem sprejeli pobudo o gostovanju Mednarodnega madžarskega fotografskega salona, ki ga organizira Svetovno združenje madžarskih fotografskih umetnikov. Združenje nam je že pred leti predstavil naš nocojšnji gost, vsakoletni udeleženec razstave Pannonia, ter vsakoletni obiskovalec otvoritve razstave, podpredsednik združenja Ištvan Magdo. 

V nadaljevanju le ta obiskovalcem predstavil razstavo in pove več o samem združenju;

Današnji XXII. mednarodni fotografski salon je posebej svečan dogodek. Za nas ima velik pomen iz več vidikov.

Leta 2022 smo praznovali 20. obletnico ustanovitve Svetovne zveze madžarskih fotografskih umetnikov. Zveza, ki so jo ustanovili s 27 člani, danes združuje 182 fotografov iz 9 držav. V preteklih letih nismo pozabili naših prvotnih ciljev. Ob zastopanju interesov madžarskih ali kot Madžari identificirajočih se fotografov in ustvarjalcev v matični državi in zamejstvu, bogatenju fotografskih strokovnih znanj in širši predstavitvi del članov zveze je naše delovanje še naprej usmerjeno v ohranjanje madžarske identitete in ovekovečenje izročila. Z velikim ponosom lahko povem, da so Svetovna zveza madžarskih fotografskih umetnikov in njeni člani postali eni od glavnih akterjev domače in mednarodne fotografske javnosti.

Na natečaj XXII. Mednarodnega madžarskega fotografskega salona se je v 5 kategorijah prijavilo rekordno število ustvarjalcev – 147 fotografov iz 7 držav je poslalo 1617 del. V sklopu splošne kategorije smo glede na jubilej pričakovali najuspešnejše fotografije zadnjih 20 let, kategorijo B smo razpisali ob 200. obletnici rojstva Sándorja Petőfija, v kategoriji, ki se navezuje na Madžare, so prispela dela poskušala odgovoriti na vprašanje »Kaj pomeni biti Madžar?, v kategoriji narave smo predstavili pokrajine Karpatskega bazena, kategorija E pa je bila posvečena slikam, pripravljenim na arhaičen način, ki ga je opredelil na novo ustanovljena sekcija Svetovne zveze – Oddelek za zgodovino fotografije.

Nenazadnje nam je v veliko veselje, da se lahko spet v živo srečamo z Vami na eni od naših 18 prihajajočih razstav v različnih krajih Karpatskega bazena.
Pričujoča razstava ter priložnostni katalog in letopis »Sodobna madžarska fotografska umetnost 2022«, katerih izdajo načrtujemo še letos, reprezentirajo delo in strokovno raven Svetovne zveze madžarskih fotografov.
Upam, da sem s tem uvodom uspel vzbuditi vašo pozornost in se boste kot interesenti, ustvarjalci ali ljubitelji umetnosti z veseljem pridružili Svetovni zvezi madžarskih fotografskih umetnikov.

Razstava bo na ogled do 5. januarja 2024.

 

Most Popular

Recent Comments