2.8 C
Lendava
petek, 1. decembra 2023
Domov Dogodki Tradicionalne koline v Dolgi vasi

Tradicionalne koline v Dolgi vasi

Primeren čas za koline je zima. Včasih so skoraj pri vsaki kmetiji na vasi gojili prašiče in jih redili za zakol. Koline obsegajo pripravo številnih mesnih izdelkov, in so še vedno družinski praznik, za Prekmurce tudi del kulinarične tradicije.

Dolgovaška Krajevna skupnost, KTD Feher Jani, NK Dolga vas in tamkajšni gasilci so preteklo soboto pripravili vaške koline, z namenom obujanja starih vaških običajev.

Med opravilom so krajani obujali spomine, nazdravljali z domačim žganjem ter vinom in se pogovarjali o tem kako so včasih potekale koline in seveda so v ta namen pripravili vse dobrote, tako kot se je to delalo nekoč. Poleg tradicionalne prekmurske dobrote bujte repe so pripravili tudi pražena jetra s čebulo, pečenko, pečena rebra, pörkölt, krvavice, klobase, ocvirke…

V večernih urah so se v tamkajšnjem vaškem domu zbrali na večerji tudi ostali krajani, katere je ob dobrotah zabavala še glasba za boljše počutje.

Fotogalerija je začasno tukaj:

https://www.facebook.com/lendavaonline/posts/pfbid0LqPpUkNXEsU4DQxL8kcZEP9yF3wPqAwbh4e2wi6yhVA3toAYygkauJXCEyLYFib1l

 

1 komentar

  1. Uh, kje so tisti časi?
    Škoda da se takih dogodkov moramo spominjati z nostalgijo. Koline, ličkanje koruze, žetev, spravljanje lesa za zimo, spravljanje pridelka z njiv, košnja trave in spravljanje sena ter otave za živino (pa še kakšno opravilo) so (bila) del naše tradicije in zelo pomembna opravila! S sociološkega vidika so dogodki močno povezovali ljudi in skupnost! So pomenili nekakšno pripadnost skupnosti in pokrajini. Skrba za vse okrog ljudi. Po drugi strani pa so pomenili osnove za prehrano ter prehranjevalne navade in ekonomsko neodvisnost, samooskrbo! So tudi osnove za kulinarično ponudbo naše pokrajine ki smo jo zavrgli!
    Sem mnenja, da bi na takih dogodkih morali graditi kulinarično ponudbo pri nas v Lendavi. To je Lendava, to je naša tradicija, to so naši ljudje, to so naše značilnosti, tudi to je naša pokrajina … To bi lahko bila dodana vrednost!

Komenitranje ni možno.

Most Popular

Recent Comments