25.2 C
Lendava
četrtek, 25. julija 2024
DomovDogodkiSpominski dan Sándorja Súnyogha

Spominski dan Sándorja Súnyogha

Pretekli četrtek je v lendavski sinagogi potekala spominska prireditev v počastitev Sándorju Szúnyoghu, v Dolnjem Lakošu rojenega pesnika, novinarja, urednika, učitelja in prevajalca. Prireditev so sklenili s podelitvijo nagrad zmagovalcem literarnega natečaja za šolsko mladino, ki ga v njegov spomin vsako leto organizira Zavod za kulturo madžarske narodnosti.

Sledil je krajši literararni program z naslovom “Ali se lahko igramo?”, ki so ga pripravili mladi učenci pod mentorstvom Mihe Štampaha. Dramska igra je bila sestavljena iz pesmi madžarskih pesnikov: Müller Péter Iván, Karinthy Frigyes, Ady Endre, Szabó T. Anna, Sárhelyi Erika, Kosztolányi Dezső, Kányádi Sándor, József Attila, Szabó Lőrincz, Szép Ernő, Varga József, Terék Anna, Bódás János in Szilágyi Domokos.

Po literarnem programu je sledil nagovor dveh žirantk, Anita Gašpar Tot ter Annamária Gróf, kateri sta izpostavili pomembnost ustvarjanja in pisanja v maternem jeziku ter pohvalili učence, ki so v tako lepem številu sodelovali na samem tekmovanju, namreč bilo jih je 65. Na žalost tretjega žiranta, Lajoša Benceja ni bilo med nami, ki je do sedaj vedno povedal kako zanimivost o njegovem zelo dobrem prijatelju, Sándorju. Mihael Šooš, direktor ZKMN je v nadaljevanju izpostavil zapuščino Sándorja Súnyogha ter namenil nekaj besed ustvarjalcem, ki so nam zaupali svoje misli v esejih. Najboljša besedila so dobila mesto v posebni izdaji tednika Népújság z naslovom “Halicanumi üzenetek,” ki so ga prejeli vsi naročniki tega časopisa ter vsi nagrajenci.

Glavna nagrada literarnega natečaja Sándorja Súnyogha je romala v roke devetošolki Dorki Ildikó Ruzsics, učenki 9. razreda Dvojezične osnovne šole I Lendava. Priznanja in nagrade so bile podeljene tudi po kategorijah, od 6. razreda osnovne šole do četrtega letnika srednje šole.

Ostali nagrajenci so bili:

6. razred:

1. Dragošič Iva (DOŠ I Lendava)

2. Magyar Dunja (DOŠ I Lendava)

3. Varga Natasa (DOŠ I Lendava)

7. razred:

1. Domonkos Márk Szilárd (DOŠ Prosenjakovci)

2. Soós Zsombor (DOŠ Prosenjakovci)

3. Lebar Mojca (DOŠ I Lendava)

8. razred:

1. Gal Alja (DOŠ Genterovci)

2. Horvat Matija (DOŠ I Lendava)

3. Pavlič Erik (DOŠ I LendavaI)

Posebna nagrada: Vršić Luka (DOŠ I Lendava)

9. razred:

1. Grof Lana (DOŠ Dobrovnik)

2. Čondor Flora in Pal Iris (DOŠ Genterovci)

3. Kulcsár Jázmin (DOŠI Lendava)

Srednja šola: 1. in 2. razred:

1. Tátrai Kovács Kinga Ávila (DSŠ Lendava)

2. Gašparič Tina (DSŠ Lendava)

3. Koter Rebeka (DSŠ Lendava)

Srednja šola 3. in 4. razred

1. Abraham Alida Kiara (DSŠ Lendava)

Fotogalerija

 

Most Popular

Recent Comments