13.9 C
Lendava
sobota, 13. aprila 2024
DomovDogodkiSlovesnost ob praznovanju 27. praznika Občine Lendava in obeležitve 120 let igranja...

Slovesnost ob praznovanju 27. praznika Občine Lendava in obeležitve 120 let igranja nogometa v mestu Lendava

V lendavski Gledališki in koncertni dvorani se je v četrtek 26.10.2023 odvila osrednja slovesnost ob praznovanju 27. praznika Občine Lendava in obeležitev 120 let igranja organiziranega nogometa v Lendavi. Na prireditvi je bil prisoten tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović, kakor tudi številni gostje iz sosednjih občin. V sklopu prireditve so se najbolj zaslužnim podelila občinska priznanja. Obiskovalce sta nagovorila župan Občine Lendava Janez Magyar in predsednik Nogometnega društva Lendava 1903 Gábor Végh. Nogometno društvo Lendava 1903  je najstarejšim živečim nogometašem kluba podelilo jubilejna priznanja.

Občinski praznik, ki ga praznujemo 28. oktobra, sega v leto 1366, ko je kralj Ludvik I. podelil rodbini Bánnfy sejemske pravice, ki so Lendavi zagotovile pomembno mesto na gospodarskem, političnem in meščanskem zemljevidu Evrope. V spomin na ta dogodek in bogato zgodovino praznujemo v Lendavi ta dan kot svoj praznik.

Častni občan Občine Lendava je postal Robert Požonec, naziv pa je prejel za svojo aktivno in razpršeno delovanje na najrazličnejših področjih strokovnega, poklicnega, humanitarnega, političnega, športnega in civilnega udejstvovanja kot vitalen in zgleden član lokalne skupnosti in kot vpet v številne dejavnosti na regionalni in državni ravni.

Plaketo Občine Lendava sta prejela družina Derviši, ki s svojo slaščičarsko ponudbo že več generacij prispeva k bogatitvi vsakdanjika Lendave in njene turistične ponudbe, in Vilmos Vass, ki je z dolgoletnim delom na področju zdravstva in družinske medicine pomagal številnim pacientom in opravljal različne vodilne vloge v zdravstvenih organizacijah.

Priznanje Občine Lendava sta prejela Turistično in okoljevarstveno društvo Petišovci, za njihovo aktivno vlogo na področju turizma in okoljevarstva ter sodelovanje na občinskih prireditvah, in Jožef Kovač, ki se je izkazal s svojim vsestranskim delovanjem v gospodarstvu, kulturi in prostovoljstvu ter s svojo predanostjo lokalni skupnosti.

Priznanje za najlepše urejeno naselje v Lendavi v letu 2023 je prejelo naselje Dolina pri Lendavi, ki se ponaša z organizacijo kakovostnih prireditev, urejenimi površinami in obnovljeno etnološko hišo.

Spominske listine Občine Lendava, ki se podeljujejo društvom in organizacijam ob okrogli obletnici delovanja na različnih področjih ustvarjalnosti in dela, so letos prejeli: za 10 let delovanja Turistična zveza Lendava vabi in Bowling klub Lendava; 20 let delovanja Kulturno-umetniško društvo-KPZ Vita Lendava; 25 let delovanja Ljudski pevski zbor Kulturnega društva József Attila Kapca; 30 let delovanja Lutkovno gledališče Pupilla, 35 let delovanja Veziljski krožek Čentiba, 45 let delovanje Kulturno društvo Lendava, Območna Obrtno-Podjetniška zbornica Lendava, Varis Lendava d.o.o. in Športno društvo speedway team Lendava; 50 let delovanja Galerija-Muzej Lendava, Medobčinsko društvo invalidov Lendava; 60 let delovanja Nogometni Klub Graničar; 75 let delovanja Nogometno društvo Zvezda Dolina, 120 let delovanja Nogometno društvo Lendava 1903 in za 150 let delovanja Prostovoljno gasilsko društvo Lendava.

Priznanje župana za požrtvovalno aktivnost pri naravnih nesrečah so prejeli Civilna zaščita Občine Lendava, Gasilsko poveljstvo Občine Lendava in Gasilska zveza Lendava. Priznanje župana Za nesebično prostovoljno pomoč pri različnih prireditvah v Lendavi je priznanje župana prejel Mario Probojčević in za delovanje na področju veterinarstva, varovanja domačih in koristih živali ter njihovih družbeno odgovornih Veterinarska postaja Lendava d.o.o.

Prejemniki jubilejnega priznanja Nogometnega društva Lendava 1903 so najstarejši nogometaši kluba: Miloš Posedel, Jožef Šimonka, Janez Perša, Jožef Pal, Roman Piberčnik, Rudolf Krampač, Štefan Škrilec in Štefan Gregur.

V kulturnem programu slovesnosti so učenci Dvojezične osnovne šole I Lendava preko video sporočila delili svoje misli in občutke o Lendavi, ko so odgovarjali na vprašanje zakaj imam rad svoje mesto? V glasbeno plesnem delu prireditve je najprej Lucija Šetar zapela slovensko in madžarko himno, v nadaljevanju je nastopila še skupina Zalai Táncegyüttes Ifjúsági Csoportja iz Madžarske.

 

Most Popular

Recent Comments