10.5 C
Lendava
torek, 27. februarja 2024
DomovDogodkiSlavnostna prireditev ob kulturnem prazniku

Slavnostna prireditev ob kulturnem prazniku

V sredo sedmega februarja smo v lendavski Gledališki in koncertni dvorani s kulturno prireditvijo obeležili praznik – Prešernov dan. Slavnostni govornik na prireditvi je bil umetnostni zgodovinar Janez Balažic.

Prireditev so s kulturnim programom obogatili učenci Glasbene šole Lendava in Dvojezične osnovne šole I Lendava.

V sklopu prireditve so podelili priznanja župana za izredne dosežke na področju kulture. Prejeli so jih Rozalija Vajdič, Franc Koren, Nikolaj Bažika, Ludvik Gönc ter gledališka in koncertna dvorana Lendava.

Rozalija Vajdič se je ob pedagoškem delu vse življenje ukvarjala z gojenjem in predelavo zdravilnih zelišč. Z znanjem, ki je v zadnjem desetletju postalo ponovno aktualno, je postala zanimiva tudi širši javnosti, gostuje v številnih televizijskih in radijskih oddajah ter časopisnih člankih. S temo naravne dediščine je med drugim sodelovala pri Monografiji Lendave.

Franc Koren je odličen poznavalec zgodovine, kar se zrcali tudi v njegovem zbirateljstvu. Zanimajo ga zlasti numizmatika z območja Slovenije, arheologija z območja Prekmurja, restavriranje meščanskega pohištva, pipe in kultura kajenja do 1. svetovne vojne, strelno orožje do konca 19. stoletja, zemljanke itd. Na zemljevid Pomurja je zarisal prvega lendavskega akademskega slikarja Mora Frayerja oz. Martona Faragoja, ki je bil pozabljen vse od 2. svetovne vojne, je soustanovitelj alternativne kulturne skupine Crazy kunji, benda TNT, pisal je pesmi in jih kasneje izdal v zbirki.

Nikolaj Bažika in Ludvik Gönc sta prejela priznanje kot tandem in hkrati vsak zase. Priznanje prejmeta za svoje delo v okviru gledališča. Seštevek dogodkov, ki sta jih tehnično pospremila in soustvarjala v lendavski gledališki in koncertni dvorani, presega 2500. Temu lahko prištejemo več kot 200 dogodkov v sinagogi Lendava, sodelovala pa sta tudi pri številnih drugih prireditvah. Ob vsem znanju in izkušnjah, ki jih premoreta, sta pogosto tudi kreativna dejavnika pri oblikovanju scenske in zvočne podobe posameznega odrskega dogodka, neredko pa tista, ki s svojimi rešitvami dodata čar in izvrstnost dani prireditvi, je bilo slišati ob podelitvi priznanj.

Priznanje je za 20 let delovanja prejela še gledališka in koncertna dvorana Lendava. Dvorana je prostor srečevanja in druženja, dnevna soba mesta, prostor, kjer Lendavčani praznujejo in slavijo, so zapisali med drugim v obrazložitvi.

 

Most Popular

Recent Comments