25.2 C
Lendava
četrtek, 25. julija 2024
DomovDogodkiPrireditev ob kulturnem prazniku

Prireditev ob kulturnem prazniku

V petek četrtega februarja smo v lendavski Gledališki in koncertni dvorani s kulturno prireditvijo obeležili praznik – Prešernov dan. Slavnostni govornik na prireditvi je bil Župan Občine Lendava Janez Magyar.

Za dosežke na kulturnem področju je župan letos priznanji podelil ilustratorju in grafičnemu oblikovalcu Petru Orbanu in gledališki igralki Miši Gerič Špacapan, zahvalil pa se je tudi vsem, ki so s svojimi dosežki v kulturi v preteklih tridesetih letih obstoja naše države in občine prispevali k ustvarjalnemu in kakovostnemu kulturnemu prostoru, v katerem živimo.

Miša Gerič Špacapan je Lendavčanka, ki je vedno zazrta v prihodnost: načrtuje novo monokomedijo za odrasle, nove predstave za otroke, v njeni glavi nastajajo ideje za nove pravljice. Njeno delo marsikomu polepša dan, vzbudi zanimanje za kulturo, postavlja ogledalo in spodbuja k spoštljivemu in odgovornemu ravnanju. Zaradi Mišinega dela je vsakdan bogatejši, njeno delo pa pomemben delček v mozaiku Lendave kot kulturno bogatega kraja.

Peter Orban je zasnoval likovno podobo glavnine knjižnih izdaj, objavljenih v slovenskem jeziku v Lendavi ter seveda številnih dvojezičnih. Oblikoval je učbenike, prilagojene za dvojezično šolstvo, večino plakatov za dogodke in prireditve v Lendavi, razstavne kataloge, publikacije, revije, konferenčne prezentacije, zloženke. S svojim delom je oblikoval podobo Lendave zadnjih dvajsetih let in jo zaznamoval s svojim barvitim in slikovitim rokopisom.

Sledil je kulturni program v katerem so nastopili Komorni pevski zbor Vita in Gaberski mantraši.

V nadaljevanju je sledila slovesnosti v kateri se je odvila tudi otvoritev 8. mednarodne fotografske razstave Pannonia Reflections 2021.

Razstava fotografij Pannonia Reflections je mednarodni projekt, ki vključuje fotografe z vsega sveta in ima izredno veliko dodano vrednost. Razstava poteka pod pokroviteljstvom in pravili Mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP, Fotografske zveze Slovenije in Fotografske zveze ZDA (Photographic Society of America). Fotografsko društvo Pannonia projekt uspešno uresničuje že osmo leto zapored.

Projektu sta predstavila gospod Davor Dolenčić, predsednik Fotografskega društva Pannonia, ter gospod Matjaž Čater, predsednik žirije 8. mednarodnega fotografskega natečaja Pannonia Reflections. Voda, krajina in arhitektura ter prosta barvna in prosta črno-bela fotografija so bile vodilo natečaja, katerega nagrajene fotografije so razstavljene v Galeriji muzeja Lendava in so na ogled do 10. maja 2022.

Most Popular

Recent Comments