27 C
Lendava
četrtek, 25. julija 2024
DomovDogodkiPrekmurce te dni pesti tudi naval komarjev, ki so se razmnožili zaradi...

Prekmurce te dni pesti tudi naval komarjev, ki so se razmnožili zaradi nedavnih obilnih padavin in naraslih rek

Začel se je naval komarjev, ki so se razmnožili zaradi nedavnih obilnih padavin in naraslih rek. Nevzdržno stanje zaradi komarjev je tudi v našem mestu in okolici z vsakim dnevom le še slabše.

Komarji, nadležni insekti, z ugrizom na koži pustijo rdečino, ki največkrat neznosno srbi.

Najbolj nadležni so tigrasti komarji, ki pikajo tudi podnevi. Samice tigrastih komarjev se hranijo s krvjo toplokrvnih živali in ljudi, zato lahko prenašajo tudi različne nevarne virusne bolezni, opozarjajo strokovnjaki.

V Sloveniji uporaba biocidnih sredstev za uničenje komarjev prepovedana
Kot pojasnjujejo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, prisotnost in povečano število komarjev ne opravičuje rabe biocidnih sredstev v zunanjem okolju z namenom, da se zmanjša njihovo število.

»Insekticidov, ki bi se uporabljali v zunanjem okolju oziroma na prostem, v Sloveniji ne uporabljamo zaradi vpliva na druge organizme,« pojasnjujejo.

Ob tem dodajajo, da je uporaba insekticidov v zunanjem okolju strokovno smiselna oziroma upravičena pri pojavu izbruha nalezljive bolezni, ki jo prenašajo komarji, tega pa v Sloveniji do sedaj ni bilo.

Kljub temu da so se v Sloveniji posamezni primeri obolelih z virusom Zahodnega Nila že pojavili, pa to še ne predstavlja izbruha, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Preventiva še vedno na prvem mestu

Še vedno ostaja kot najučinkovitejše sredstvo v boju zoper komarja preventiva, pri čemer lahko največ storimo sami s tem, da: imamo okolico hiše pospravljeno in naokoli nikoli ne puščamo nepokritih zalivalk za rože, veder, odprtih plastenk, avtomobilskih gum in drugih majhnih posod, saj ostanki vode predstavljajo idealno gojišče za razmnoževanje tigrastega komarja; ne pustimo, da se voda nabira na ponjavah in drugih platnih, ki se uporabljajo za prekrivanje; več kot nekaj dni zunaj ne puščamo nepokritih napihljivih bazenov in drugih vodnih igrač; ne praznimo podstavkov za rože in drugih posod v kanalizacijske odtoke; redno čistimo žlebove, sode in rezervoarje; skrbimo za vodnjake in ribnike.

Kako se vi borite proti letečim nadlogam, imate svoj recept?

Most Popular

Recent Comments