9.4 C
Lendava
četrtek, 6. oktobra 2022
Domov Dogodki Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost razkrila nove naložbe v okviru predšolskega izobraževanja...

Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost razkrila nove naložbe v okviru predšolskega izobraževanja otrok

Lendava, 25 januar 2022 – Na sedežu Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti v Lendavi so predstavili nove naložbe v izgradnjo in prenovo objektov ter površin v okviru programov za izobraževanje predšolskih otrok. Hkrati so javnost seznanili, da sta bili hetiška moška in ženska ljudska noša uvrščeni v tako imenovano Zakladnico madžarskih narodnih vrednot.

S pomočjo Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS), ki je s podporo madžarske vlade zagotovila sredstva v višini 516.000 evrov za izgradnjo in prenovo, bo Občina Lendava prenovila staro šolo v Čentibi in tam ustanovila tri dodatne oddelke javnega zavoda Vrtec Lendava.
Dodatne prostore bo dobila tudi enota Vrtca Lendava v Gaberju. Nove površine bodo pridobili z zazidavo terase. PMSNS je s podporo madžarske vlade Občini Lendava, ki je ustanoviteljica vrtca, zagotovila skoraj 100.000 evrov.
Ob vseh dvojezičnih vrtcih v Pomurju bodo uredili športne in igralne površine v vrednosti 135.000 evrov. Športne steze in igralne površine bodo med drugim namenjene izvajanju spretnostnih iger in vadbi usklajevanja gibov ter varnega padanja.
Predsednik sveta PMSNS in poslanec državnega zbora Ferenc Horváth je poleg predstavitev naložb na področju izobraževanja predšolskih otrok javnost še seznanil z novico, da sta bili ob dnevu madžarske kulture hetiška moška in ženska ljudska noša z narodnostno mešanega območja Prekmurja uvrščeni v tako imenovano Zakladnico madžarskih narodnih vrednot.

Predlog za uvrstitev je madžarski Komisiji kulturne dediščine Komisije Hungarikum posredovala PMSNS. Pri tem sta sodelovala etnologa dr. Mária Bihar Kepe in dr. Zoltán Kepe Lendvai. Predlog so podprli Muzej Györgya Thúryja v Nagykanizsi, Mestni in kulturni center Dezsőja Kereszturyja v Zalaegerszegu, Društvo ljudske umetnosti Zalske županije, Hiša izročil in Etnografski muzej v Budimpešti ter Delavnica oblikovanja in šivanja oblačil IGÉZŐ.
Glavna naloga Komisije Hungarikum je zaščititi, vzdrževati in širše promovirati narodne in izjemne narodne vrednote ter t. i. hungarikume madžarskega naroda / Madžarov. Strokovna sodelavka PMSNS, Enikő Balaskó je povedala, da je Hetiška moška in ženska ljudska noša postala prva prekmurska madžarska narodna vrednota, ki je z uvrstitvijo v Zakladnico madžarskih narodnih vrednot pridobila naziv »izjemna narodna vrednota,« je še dodala.

Hetiš je zgodovinska pokrajina, v kateri je do prve svetovne vojne živela madžarska etnična skupina, ki je ohranila svojo arhaično kulturo v Prekodonavju. Hetiš pa je kot etnografska pokrajina del pokrajine reke Ledave. Značilnosti noše so bogata okrašenost belega platna, natančno in umetnostno vezenje ter ročno tkanje trakov oziroma pasov za zavezovanje srajc, hlač in kril. Viden je tudi vpliv sosednjega hrvaškega in slovenskega prebivalstva. Danes so hetiške vasi z večinskim madžarskim prebivalstvom v okolici Lendave, pet hetiških vasi pa leži v sosednji Madžarski.

Foto: Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost

Naslovna fotografija: Lenke Lazar

KOMENTIRAJ

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Most Popular

Recent Comments