10.5 C
Lendava
torek, 27. februarja 2024
DomovDogodkiPohod, prednovoletna zdravljica in srečanje v Parku prijateljstva

Pohod, prednovoletna zdravljica in srečanje v Parku prijateljstva

V soboto dopoldan so se pohodniki iz Slovenije in Madžarske zbrali pri vaško-gasilskem domu v žitkovcih, od koder so se podali na približno 8 kilometerski pohod mimo stražnega stolpa Rigányóc v Žitkovskih goricah. Pot so nadaljevali skozi naselje Bödeháza nazaj in nazaj do zelene meje, do Parka prijateljstva.

Udeležence je v parku pričakal topel čaj, kuhano vino namazan kruh z domačo zaseko, pajani kruh in ostale domače dobrote. Kot vsakoi leto so pohodniki tudi letos s sabo prinesli šampanjce, s katerimi so pri mejnem kamnu številka 425 nazdravili in se poslovili od leta 2023.

Prej ločeni, zdaj povezani
V gozdu, kjer poteka zelena meja med naseljema Žitkovci in Bödehaza, tam je bila v času Jugoslavije strogo varovana državna meja – železna zavesa –, so pred desetimi leti zgradili Park prijateljstva. Od takrat se krajani vasi Žitkovci in Bödehaza srečujejo na meji, ob mejnem kamnu in spomeniku. Ob mejnem kamnu so tudi betonske ovire za tanke, ki so jih uporabljali v osamosvojitveni vojni, ter skulptura Drevo stražarjev. Skulptura Ptica brez meja je izdelana iz žice, ki je ločevala državi v obdobju strogega nadzora mej in so jo našli v gozdu. V Parku prijateljstva so uredili tudi prostor za piknike in druge prireditve, kjer se ob raznih priložnostih srečujejo krajani obeh vasi, tja prihajajo tudi kolesarji in izletniki.

Most Popular

Recent Comments