10.5 C
Lendava
torek, 27. februarja 2024
DomovDogodkiOtvoritev razstave slik Ludvika Pandurja v sinagogi

Otvoritev razstave slik Ludvika Pandurja v sinagogi

V petek 30.6.2023 se je v lendavski sinagogi odvila otvoritev razstave Ludvika Pandurja; Prehajanja. Razstavo je omogočila Galerija-Muzej Lendava. Prisotne je najprej nagovoril direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner.

Ludvika Pandurja je predstavil umetnostni zgodovinar in kustos v Umetnostni galeriji Maribor Jure Kirbiš. Ludvik Pandur je leta 1970 diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu v slikarskem razredu. Istega leta je bil sprejet na podiplomski študij v Mojstrsko delavnico slikarja Krsta Hegedušića. Bil je redni profesor na oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Leta 2013 se je upokojil in sedaj ustvarja v svojem ateljeju v Mariboru. Kot je še izpostavil Jure Kirbiš je umetnik Prehajanja začel razvijati v okoliščinah in duhu obdobja samoizolacije in zaustavitve javnega življenja od začetka leta 2020. “Avtorju sta poglobljena samorefleksija in razmislek o naravi časa in minevanja skozi bogat opus vse prej kot tuja, pandemija pa je to stanje dvignila še na višjo raven.

Ludvik Pandur je z Lendavo povezan družinsko, saj sta se tukaj rodila in odraščala starša. Po očetovi strani izvirajo tudi drugi člani umetniške dinastije Pandur. Za umetniško pot Ludvika Pandurja pa je bil ključen odnos z očetom, sicer akademskim slikarjem Lajčijem Pandurjem, ki ga je usmerjal na ustvarjalni poti.

Razstava bo na ogled do 15. oktobra.

Fotogalerija

 

 

Most Popular

Recent Comments