2.8 C
Lendava
petek, 1. decembra 2023
Domov Dogodki Otvoritev fotografske razstave Stephana Lupina v Lendavi

Otvoritev fotografske razstave Stephana Lupina v Lendavi

V petek 11. junja se je v Galeriji lendavskega gradu odvila otvoritev fotografij in skulptur znanega hrvaškega umetnika Stephana Lupina.

Gre za prvo razstavo v GML po skoraj enoletnem zaprtju družabnega življenja v državi. Razstavo so izvedli v organizaciji Galerije-Muzeja Lendava in Hrvaškega kulturnega društva Pomurje. Poleg avtorja sta si razstavo ogledala še minister v Hrvaški vladi Darko Horvat in državna sekretarka na slovenskem kulturnem ministrstvu Ignacija Fridl Jarc.

Lupino svojo umetnost označuje z besedo lupinizem. Lupinizem si bolj kot slog razlagamo kot Lupinovo prepričanje, filozofijo in ne nazadnje notranji jaz, ki se kaže tudi v umetnikovem vsakdanjem življenju. Njegova dela so spričo izvirnosti in prepoznavnosti tudi poimenovana kot nova umetniška smer Lupinizam in so razstavljena po številnih galerijah in muzejih po svetu.

 Fotografije in skulpture, ki so na ogled so večinoma newyorške fotografije s prizori iz nočnega življenja, fotografije slavnih ljudi, portreti in akti. Fotografije predstavljajo vrhunec njegovega ustvarjanja. Znan je po portretih, ki ne izražajo le notranjih občutij upodobljencev, kot sta ranljivost in nonšalantnost, ampak lahko razgaljajo tudi neprijetna, a vedno iskrena čustva. Poleg fotografij so na ogled tudi skulpture iz njegovega zadnjega ustvarjalnega obdobja, v katerem se posveča monumentalnim skulpturam iz lesa, brona in železa.

 

Razstava bo na ogled do 31. okotobra 2021.

 

Most Popular

Recent Comments