26.5 C
Lendava
sobota, 13. aprila 2024
DomovDogodkiOtvoritev fotografske razstave Davorina Mancea "Jugozahodna uteha"

Otvoritev fotografske razstave Davorina Mancea “Jugozahodna uteha”

V petek 1. aprila se je v prostorih Foto-video kluba Lendava odvila otvoritev fotografske razstave Davorina Mancea, z naslovom Jugozahodna uteha.

Razstava na ogled postavlja Davorinovo serijo fotografij Jugozahodna uteha. To niso zgolj popotniške pokrajine, lepota njegovih fotografij ima globlji pomen. Če vam sprva ni jasno, boste to občutili. Ob pogledu na njegove fotografije boste začutili spokojen mir v duši. Te fotografije preprosto vibrirajo z meta sporočilom. Toda ali je moral avtor na drugi konec sveta, na zahodno obalo Amerike, da bi nam predstavil slikovito alegorijo neskončnosti sveta? Na nek način je odgovor pritrdilen. Potreben je fizični odhod, še več, čezmorski odmik od znanega, vsakdanjega, normalnega načina življenja. Potrebne so neskončne puščave, stoletja stari gozdovi, veličastno velika in ogromna gorovja, da človek izkusi in prenese takšno znanje. Ne, v tej velikosti in neskončnosti nisi majhen, pravi avtor.

Davorin se je dvakrat s fotografskim prijateljem, okoljevarstvenim aktivistom
in publicistom, Sinišem Golubom, podal na izlet v ameriške narodne parke. Golubov potopis
po ameriških narodnih parkih z naslovom "Prepričevanje za pogum" je leta 2019 na Hrvaškem popotniškem festivalu prejel nagrado "Dijana Klarić" za najboljši hrvaški potopis.

Dva prijatelja, oba idealista, zelo aktivna in perfekcionistično predana svojemu poklicu, sta
ustvarila popoln tandem za potovanja. Medtem, ko eden fotografira, drugi piše.

Davorin Mance je predsednik enega najbolj aktivnih foto klubov na Hrvaškem, Fotokluba Čakovec. Klub sestavljajo izjemno uspešni fotografski posamezniki, ki pa spretno delujejo tudi kot skupina. Uspeh kluba izhaja iz naslednjih dejavnosti: obvezne letne skupne razstave članov, samostojnih razstav članov po vsej Hrvaški, uspehov in nagrad na mednarodnih foto salonih, skupnih delovnih fotografskih izletov in specializiranih foto delavnic za člane za nadaljnje poglabljanje znanja in konkurenčnost. Toda tisto, kar jih resnično loči od drugih klubov, je založniška dejavnost. Redki klubi se lahko pohvalijo z avtorji, ki so enako močni tako v fotografskem izrazu kot v pisani besedi in so v zadnjih letih napisali, natisnili in izdali kar štiri »fotografsko teoretične« knjige. Gre za ekipo, ki dobesedno ustvarja fotografsko sceno. Če k temu dodamo še izobraževalne foto delavnice za otroke in mladostnike, lahko rečemo, da je eden njihovih glavnih ciljev – vzgajati kakovostno fotografsko občinstvo, zelo dobro opravljen.

Maša Hrustek Sobočan, umetnostna zgodovinarka

Most Popular

Recent Comments