25.2 C
Lendava
četrtek, 25. julija 2024
DomovDogodkiOtvoritev fotografske razstave "Argentum minor"

Otvoritev fotografske razstave “Argentum minor”

V galeriji Meščanskega muzeja je v petek potekala otvoritev razstave “Argentum minor”, avtorja Varga Szilárda, ki prihaja iz Nagykanizse. Pozdravni nagovor je imel Ladislav Sobočan, predsednik FVKL, razstavo pa je odprl dr. Sándor Patrus, predsednik Svetovnega združenja madžarskih fotografov.
Razstava »Argentum minor« je razstava fotografij malih formatov in je rezultat fotografskega eksperimentiranja. Tematika razstave je Ženska. Razstavljene slike so nastale s tehniko mokre kolodijske plošče, ki izvira iz 19. stoletja. Posnetki obstajajo le v enem izvodu in nekatere so tu prvič predstavljene javnosti. Inštalacijski okvirji so narejeni z recikliranjem odpadnih palet.
Varga Szilárd je alkimistični fotoamater. S fotografijo se ukvarja že 12 let. Leta 2012 se je včlanil v Fotoklub Nagykanizsa ter od leta 2017 klubu tudi predseduje. Leta 2016 je pridobil razstavljalski naziv AFIAP (artist), leta 2017 pa EFIAP (excellence). Je dobitnik naziva umetnik Državne zveze madžarskih fotografskih umetniških skupin (MAFOSZ), prav tako je tudi član Svetovne zveze madžarskih fotografov. Ukvarja se z raznovrstno tematiko, a njegovo glavno področje je upodabljanje človeka, zlasti portretov in aktov. Leta 2017 se je začel ukvarjati z analogno fotografijo malih, srednjih in velikih formatov ter z alternativnimi fotografskimi tehnikami. Večino orodij in kemikalij izdela in proizvede sam.

Besedilo : Foto-video klub Lendava

Foto: VH

Most Popular

Recent Comments