13.9 C
Lendava
sobota, 13. aprila 2024
DomovDogodkiOtvoritev 10. Mednarodne fotografske razstave – Pannonia Reflections

Otvoritev 10. Mednarodne fotografske razstave – Pannonia Reflections

V petek 29.03.2024 se je v prostorih Galerije-Muzeja na lendavskem gradu odvila otvoritev 9. mednarodne fotografske razstave Pannonia Reflections.

Razstava fotografij Pannonia Reflections je mednarodni projekt, ki vključuje fotografe z vsega sveta. Razstava poteka pod pokroviteljstvom in pravili Mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP, Fotografske zveze Slovenije FZS in Fotografske zveze Amerike PSA. Fotografsko društvo Pannonia uspešno realizira projekt že deseto leto zapored.
Organizacija razstave je potekala v več korakih. V začetku novembra 2023 je Fotografsko društvo Panonnia objavilo razpis. Razpisano je bilo pet tem, in sicer Odprta barvna, Odprta črno-bela, Ljudje, Minimalizem in Voda.
Razpis je bil odprt do sredine januarja. Nanj se je prijavilo 411 avtorjev iz 57 držav s 6870 fotografijami. Konec januarja se je sestala žirija, katere člani so bili ugledni in mednarodno priznani fotografi Jure Kravanja – Slovenija, Zvonko Radičanin – Hrvaška in Ištvan Virag – Srbija.

Žirija je pri ocenjevanju upoštevala kreativnost, originalnost in sporočilnost, pomembna pa je bila tudi tehnična dovršenost fotografije. Med najbolje ocenjenimi je žirija v dogovoru izbrala fotografije, za katere je menila, da si zaslužijo nagrado. Tako je najbolje ocenjenih 100 fotografij, od 82 avtorjev iz 25 dežel sveta. Te fotografije si imate priložnost ogledati na 10. mednarodni fotografski razstavi Pannonia Reflections, v GML Lendava.

Nekatere fotografije slonijo na avtorjevi sposobnosti dojemanja oblik, svetlobe, barv, kompozicije in različnih situacij, spet druge nosijo močno sporočilo, ali poskušajo na kritičen način opozoriti na določeno situacijo ali dogajanje v svetu.
V FD Pannonia poskušajo skozi njihov salon promovirati prav take fotografije, se pravi fotografije, ki imajo neko sporočilno vrednost.

V zaključku je predsednik  Fotografskega društva Panonnia Davor Dolenčić povdaril, da je pri organizaciji tako obsežnega projekta pomembna podpora lokalne skupnosti.

V nadaljevanju se sledila podelitve nagrad prisotnim nagrajenim avtorjem.

Fiap zlato medaljo za fotografijo v temi Voda in FZS zlato medaljo za fotografijo v temi Ljudje prejme Matej Peljhan iz Slovenije

– PSA zlato medaljo za fotografijo v temi Odprta barvna prejme Laszlo Shiman iz Madžarske

– FZS zlato medaljo za fotografijo v temi Odprta črno-bela prejme Eva Lambropoulou iz Grčije

– Kar dve FZS srebrni medalji za fotografijo v temi Odprta barvna in fotografijo v temi Ljudje prejme Gabriella Jerszi iz Madžarske

Salon zlato medaljo za fotografijo v temi Odprta črno-bela in Fiap pohvalo za fotografijo v temi Ljudje prejme Rudi Uran iz Slovenije

Salon zlato medaljo za fotografijo v temi Voda prejme Sandor Kelemen iz Madžarske

Salon srebrno medaljo za fotografijo v temi Ljudje prejme Davorka Trbojević iz Hrvaške

FZS srebrno medaljo za fotografijo v temi Odprta črno-bela za prejme Zsolt Ujhelyi iz Madžarske

Salon bronasto medaljo za fotografijo v temi Ljudje prejme Szilard Varga iz Madžarske

Dve Fiap pohvali za fotografijo v temi Odprta črno-bela in za fotografijo v temi Ljudje prejme Zoran Kolarić iz Hrvaške

Fiap pohvalo za fotografijo v temi Odprta črno-bela prejme Janos Eifert iz Madžarske

Fiap pohvalo za fotografijo v temi Odprta barvna prejme Simon Krejan iz Slovenije

Fiap pohvalo za fotografijo v temi Odprta barvna prejme Dora Csorogi iz Madžarske

Fiap pohvalo za fotografijo v temi Voda prejme Eszter Tollar iz Madžarske

Salon pohvalo za fotografijo v temi Voda prejme Vasja Doberlet iz Slovenije

Salon pohvalo za fotografijo v temi Minimalizem prejme Johana Becsi iz Madžarske

Posebne nagrade za najuspešnejši domači in najuspešnejši klub Salona

– najuspešnejši domači klub 10. Pannonie Reflections je Digitalni Foto Klub iz Celja. 21 članov Digitalnega foto kluba je sodelovalo na letošnjem natečaju in skupno imajo 107 sprejetih fotografij in 2 nagradi.

– najuspešnejši klub 10. Pannonie Reflections je Fotoklub Zagreb. 22 članov FKZ je sodelovalo na letošnjem natečaju in skupno imajo 106 sprejetih fotografij in 10 nagrad.

V zaključku je pooblaščenec Fiapa (Mednarodna zveza za fotografsko umetnost) Vasja Doberlet podelil Fotografskemu društvu Panonnia srebrno plaketo ob deseti obletnici Pannonia Reflections foto Salona.

Razstava je na ogled do 5. maja 2024.

 

Most Popular

Recent Comments