27 C
Lendava
četrtek, 25. julija 2024
DomovDogodkiNa martinovo razglasili vinsko kraljico Lendave

Na martinovo razglasili vinsko kraljico Lendave

Praznik vina in veselja v Lendavi navadno poteka s tradicionalnimi prireditvami, pohodi, krsti mošta in zabavnimi dogodki na vinorodnem območju Lendavskih goric, ki so tokrat združene pod Martinovim vikendom v Lendavi. Na osrednjem dogodku 11. novembra ob letnem odru Gledališke in koncertne dvorane se je točno ob 11. uri in 11 minut pričel program z nagovori in kronanjem vinske kraljice Lendave. Ta naziv bo dve leti nosila 20-letna Lucija Šetar iz Radmožancev, študentka glasbene pedagogike, ki bo odslej promovirala Lendavo kot vinsko turistično destinacijo.

Po pozdravnih nagovorih podžupana v funkciji opravljanja župana Ivana Koncuta ter predstavitvijo treh vinogradniških društev Lendava, Čentibe in Hotize je v družbi vinskih vitezov bila kronana Lucija Šetar, ki se je z vinom in vinsko kulturo podrobneje spoznala letos z delom v gostinstvu, v svojem otroštvu pa tudi s pridelovanjem vina v družinskem vinogradu. V svojem novem poslanstvu vinske kraljice si želi vzpodbujati k ponovnem razmahu vinogradništva, k širjenju kulture pitja vina, prav tako pa si prizadeva tudi za promocijo lendavskih vin in turizma doma v Sloveniji ter v tujini: »Še posebej pomembno pa se mi zdi, da je potrebno tudi mlade ljudi ozaveščati o tradiciji vina in vinarstva v Lendavi, saj imamo za sabo veliko zapuščino, ki jo je treba negovati in popeljati naprej.«
V popoldanskih urah je sledil še tradicionalen krst mošta, nato pa je zbrane do večernega nastopa Vlada Kreslina z Malimi bogovi ogreval glasbenik Sašo Zver.

Na dogodku so vinsko ponudbo predstavili lokalni vinarji: Vina Kulčar, Vina Krampač, Vinska klet Kelenc, Vinogradništvo Smej, Vina Kleiderman, Zoknjak Winery, Alen Felšő, Društvo vinogradnikov Čentiba, poskrbljeno je bilo tudi za bogato kulinarično ponudbo z martinovo pojedino, bogračem, langošem pa tudi sladko ponudbo. Na stojnicah so se z različnimi domačimi izdelki, kot so med, sokovi in marmelade, naravna kozmetika, medičarski izdelki in suhe mesnine predstavili še lokalni ponudniki.

Martinov vikend se nadaljuje s sobotnim martinovim pohodom, ki bo ob 10. uri krenil izpred sedeža društva lendavskih vinogradnikov proti Lendavskim goricam, nato sledi martinova tržnica s kulinarično-glasbenim programom pri Thermal Resort Lendava. V nedeljo se bo martinovo s kulinarično ponudbo odvilo še pri stolpu Vinarium.

Most Popular

Recent Comments