9.4 C
Lendava
četrtek, 6. oktobra 2022
Domov Dogodki Na Lendavskem gradu se je odvil butični festival "bograč kratkih filmov"

Na Lendavskem gradu se je odvil butični festival “bograč kratkih filmov”

Pretekli vikend se je na grajskem dvorišču v Lendavi odvil butični filmski festival z imenom Bograč kratkih filmov. V treh večerih so si obiskovalci lahko ogledali šestnajst kratkih filmov. Med njimi sta bila tudi dva filma domačega režiserja Árona Horvátha in sicer Delčki, ki je najboljši slovenski kratki igrani film lanskega leta, ta je prejel najprestižnejšo domačo nagrado Vesna, in še film Ščasoma.

Poleg filmskih projekcij so program obogatili tudi s pogovori z ustvarjalci filmov.

Na nekaterih predstavah so bili prisotni tudi ustvarjalci filmov, in sicer turški režiser Murat Ugurlu, ki je filmsko režijo doštudiral na priznani poljski filmski šoli v Lodžu, avstrijski režiser Dominik Enzi, ki trenutno ustvarja na Dunaju, ustvarjalci slovenskega filma Nevihta, ki je nastal pod okriljem produkcijske hiše Temporama, in režiser Áron Horváth in glavni igralec iz filma Delčki.

Áron Horváth Botka (1991) je scenarist in režiser iz Lendave. S filmom Delčki (2020) je letos osvojil nagrado v kategoriji najboljša drama na dublinskem Festivalu neodvisnega filma, lani nagrado za najboljši kratki film na albanskem Balkan Film Food Festivalu, leta 2020 pa nagrado Vesna za najboljši kratki film, ki jo podeljuje strokovna žirija Festivala slovenskega filma. S svojimi kratkometražniki aktivno kroji programe slovenskih, evropskih in svetovnih filmskih festivalov (FeKK – mednarodni festival kratkega filma Ljubljana, mednarodni filmski festival Motovun, Palm Springs International Shortfest, Ars Independent Film Festival Katowice …), med bogato festivalsko kariero pa se je med drugimi uvrstil v tekmovalne programe festivalov, kjer se je potegoval za nagrade, ki pomenijo kvalifikacijo za nominacijo za nagrado Oskar v kategoriji kratkih filmov. Trenutno je v postprodukciji triler Nadure, ki so ga v Lendavi posneli lani poleti, na ogled pa bo predvidoma v 2023.

Hkrati je Bograč kratkih filmov tudi priložnost, da sodelujoči v Horváthovih filmih vidijo izdelek, ki so ga pomagali soustvariti. Veliko njegovih filmov se namreč snema v Lendavi in okolici, Lendavčanke in Lendavčani pa vsakič radi priskočijo na pomoč ter kot lokacijo snemanja ponudijo svoja stanovanja in druge površine, posodijo avtomobile, pohištvo ali celo zaigrajo oziroma statirajo v filmu.

Festival oziroma bograč kratkih filmov, je organiziralo lendavsko Kulturno umetniško društvo Lavina, s podporo občine Lendava.

KOMENTIRAJ

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Most Popular

Recent Comments