13.9 C
Lendava
sobota, 13. aprila 2024
DomovDogodkiMarko banda izdala novi album Tresti

Marko banda izdala novi album Tresti

Skupina Marko banda, katere člani so danes Miha Kavaš violina, Andi Sobočan – cimbale, Boštjan Rous – klarinet, Željko Ritlop – klarinet in Slavko Petek – kontrabas, je bila ustanovljena leta 1990 na pobudo takratnega vodstva folklorne skupine KUD Beltinci kot podmladek Kociper-Baranja bande, kasneje poimenovane tudi Beltinška banda. Od teh glasbenih legend so takrat rosno mladi fantje prejemali nasvete in črpali bogato glasbeno dediščino. Deset let so člani skupine spremljali folkloro KUD Beltinci. Skupina ohranja prekmursko ljudsko glasbeno izročilo, v katero zaradi zgodovinskih dejstev sodijo tudi madžarske pesmi, zagodejo pa tudi kakšno ljudsko iz ostalih predelov Slovenije.

V tridesetih letih delovanja imajo za sabo več kot 1000 nastopov v Sloveniji in domala vseh državah Evrope. Leta 1993 so gostovali pri izseljencih v Argentini in Urugvaju, pet let kasneje pa so skupaj s Folklorno skupino Beltinci gostovali na Japonskem. Udeležili so se tudi festivalov ljudske glasbe v Italiji, Grčiji, Franciji, Nemčiji, Švici, Avstriji, BiH, Latviji, na Hrvaškem, Češkem in Madžarskem. Leta 1997 so izdali zgoščenko z naslovom Marko banda No 1, leta 2008 pa svojo drugo zgoščenko »Vöra bije«.

Skupina Marko banda je lani praznovala 30 let delovanja. Kljub omejitvam zaradi epidemije s Covid 19 je skupina pripravila novo zgoščenko z naslovom »Tresti«, ki bo premierno predstavljena 28. 5. na Ljubljanskem gradu v okviru festivala Godibodi. Marko banda se bo na festivalu predstavila v razširjeni zasedbi skupaj z gosti, ki so sodelovali pri nastajanju novega albuma. To so Samo Budna, Tjaša Šimonka Kavaš in Tomaž Rauch, ki se je pod novi album podpisal tudi kot producent.

Na novem albumu boste lahko slišali nekatere pozabljene variante tradicionalnih prekmurskih pesmi, ki so jih fantje izbrskali iz arhivov, pa tudi pesmi, ki so značilne za nekoliko širši panonski prostor. Marko banda je na zgoščenko tradicionalno (na vsaki zgoščenki imajo eno) uvrstila tudi vokalno skladbo. Tokrat gre za pesem Snočkar san grafejre doubo, s katero se nekoliko sicer odmika od tradicionalnega instrumentalnega muziciranja prekmurskih band a ostaja na trdnih temeljih ljudskosti.

Povezava do pretočne izdaje

Most Popular

Recent Comments