26.5 C
Lendava
sobota, 13. aprila 2024
DomovDogodkiKmalu nova prenočišča za mlade v Dolgi vasi

Kmalu nova prenočišča za mlade v Dolgi vasi

 

Lendava, 29. marec 2022 – V Lendavi se je sinoči sestal svet Pomurske madžarske narodne samoupravne skupnosti (PMSNS). Svetnice in svetniki so se pod vodstvom predsednika sveta Ferenca Horvátha seznanili s projektom izgradnje sodobnega prenočišča za mlade v Dolgi vasi.

PMSNS je projekt začela izvajati že v letu 2021, ko je skupnost odkupila kompleks stavb nekdanje gostilne s prenočišči v Dolgi vasi. Ta je bil z vidika ohranjanja kulturne dediščine in načrtovanega namena potreben izgradnje in obnove. Poleg nastanitve mladinskih skupin in drugih turistov bo namreč namenjen še bivanju dijakov, ki obiskujejo Dvojezično srednjo šolo Lendava ali v Lendavi in okolici opravljajo delovno prakso, pri tem pa prihajajo iz oddaljenih krajev.

Naložba je prilagojena potrebam lokalnih skupnosti na narodnostno mešanem območju, so povedali na seji sveta PMSNS. Z njo bodo ohranili nekatera delovna mesta in odprli nova, saj bodo po izgradnji in obnovi zaposlili najmanj 20 ljudi. Dijakom in študentom bodo ponudili možnosti izobraževanja in opravljanja prakse v domačem okolju. V kompleksu bodo lahko izvajali praktično izobraževanje dijakov, ki se šolajo v programih za gostinstvo in turizem.
Tam bo tudi restavracija. Posledica vsega naštetega bo zmanjšanje izseljevanja z narodnostno mešanega območja, saj se bodo mladi izobraževali v domačem okolju,
delavcem bo dana možnost zaposlitve v Pomurju.

Poleg tega želijo v PMSNS z naložbo na področju razvoja mladinskega in drugega turizma
na narodnostno mešanem območju v Pomurju povezati kulturno in gastronomsko dediščino s kmetijstvom, vinarstvom, družinskimi podjetji. Posledično to ne pomeni samo rast pozitivnih
gospodarskih kazalnikov in mladinskega ter drugega turizma, temveč tudi ohranjanje in
vzdrževanje kulturne dediščine Pomurja in pomurskih Madžarov.

Celoten kompleks prenočišča za mlade bodo v Dolgi vasi sestavljali stavba z restavracijo, stavba s prenočišči ter notranji vrt za sprostitev in rekreacijo. Restavracija s teraso bo lahko sprejela 150 gostov. Na jedilniku bo hrana iz lokalno pridelanih sestavin. Na 900 kvadratnih metrih površin bodo še sobe za dijake na praksi in štiri dvoposteljne sobe za druge goste. Stavba s prenočišči bo na 617 kvadratnih metrih štela 42 postelj v različnih sobah. Na razpolago bosta apartmaja s kuhinjo. V bližini bo kmalu zrasel sodobni konjeniški center. Postavljen bo prireditveni prostor.

Naložba je vredna 1.600.000 evrov. Denar zanjo je s podporo madžarske vlade prispeval sklad Gábor Bethlen. Zagotovljena so bila še dodatna sredstva v višini 143.000 evrov za začetek poslovanja.

Most Popular

Recent Comments