10.5 C
Lendava
torek, 27. februarja 2024
DomovDogodkiFVK Lendava: Delavnica Cianotopije v sklopu TVU

FVK Lendava: Delavnica Cianotopije v sklopu TVU

Ali si danes, ko je solidno fotografijo mogoče posneti že s pametnim telefonom, sploh lahko predstavljamo, kakšni občutki so prevevali pionirje fotografije, ko je pred njihovimi očmi svetloba zarisala prve podobe?

John Herschel,ki velja za enega vodilnih znanstvenikov svojega časa,se je poleg matematike in astronomije uveljavil še na nekaterih področjih znanosti, med ostalim s kemijo v fotografiji. Leta 1842 je predstavil svoje odkritje – fotografski postopek, ki ga je imenoval cianotipijo. Danes ta tehnika ponovno doživlja renesanso med ljubitelji starih tehnik in klasičnih materialov, saj omogoča unikatno umetniško izražanje na najrazličnejših materialih kot so papir,platno, les, tekstil, keramika…

V želji, da bi delili z vami enega od starih fotografskih postopkov so preteklo soboto v prostorih Foto-video kluba Lendava izvedli delavnico Cianotopije. Dogodek se je odvil v sklopu Tednov vseživljenskega učenja(TVU). Delavnico je vodila članica FVK Lendava Tüske Dóra.

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujemo na Andragoškem centru Slovenije (ACS) in ga prirejamo v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Z njim opozarjamo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema kot posameznik, udeleženec na trgu dela ter član različnih skupnosti. Vsi, ki projekt soustvarjamo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevamo k udejanjanju slogana ‘Slovenija, učeča se dežela’. TVU je član mednarodnega gibanja festivalov učenja.

Več fotografij

Most Popular

Recent Comments