8.6 C
Lendava
torek, 27. februarja 2024
DomovDogodkiFestival langoša v Gaberju

Festival langoša v Gaberju

Pod okriljem Turističnega društva Gaberje, Krajevne skupnosti Gaberje in v sodelovanju z ostalimi društvi je preteklo soboto pri vaškem domu v Gaberju potekal že četrti festival langoša in sicer tekmovanje za najboljši langoš.

Kulinarična prireditev oz. Festival langoša je bil del prireditve Vaški dnevi v Gaberju. Langoš ali po prekmursko Langaš je tradicionalna specialiteta madžarske kuhinje, ki jo poznamo tudi v Prekmurju in okolici. Prav tako ga pripravljajo v Međimurju, na Slovaškem, Romuniji in Vojvodini.

Festivala langoša se je udeležilo enajst ekip kuharjev amaterjev. Priprava in cvrtje je potekalo na prostem pri vaškem domu. Ekipe so morale zmes za langoš omesiti in pripraviti na prizorišču. Organizator je ekipam priskrbel osnovne sestavine (1 kg bele gladke moke, jajca, sol, 1 liter olja, česen), ostale sestavine pa so si ekipe poskrbele same. Nad tekmovalnimi ekipami je bdela strokovna komisija.

V sklopu prireditve so člani Turističnega društva Gaberje pripravljali langoše tudi za domov.

Ob koncu tekmovanja je komisija ocenila vse vzorce in odločila, da je najboljši langoš pripravila in ocvrla ekipa iz sosednje Madžarske vasi Bejcgyertyános, drugo mesto je zasedlo Turistično društvo Pince in tretje mesto je pripadlo Kulturnemu društvu Fran Saleški Finžgar iz Žižkov. Nagrada za najizvirnejši langoš je šla v Turnišče in sicer Društvu kmečkih žena. Člani Turitičnega društva Dolina so prejeli nagrado za najlepše urejeno tekmovališče.

Foto (z dovoljenjem) FB KS Gabereje

 

Most Popular

Recent Comments