26.5 C
Lendava
sobota, 13. aprila 2024
DomovDogodkiAmeriški sen na kolesu

Ameriški sen na kolesu

V petek 15.03.2024 je bilo organizirano predavanje kolesarja Mentes Attile iz Lentija, ki je prekolesaril severne predele Združenih Držav Amerike. Organizator predavanja je bilo Turistično Društvo Palinka Čentiba, dogodek se je odvijal v kolesarskem centru Murania v Čentibi. Attila je aktiven kolesar iz Lentija, ki se vsako leto poda na kakšno zanimivo kolesarsko pustolovščino: do Rima, do Istanbula, do Nizozemske, preko francoskih alp in še kam. Poleg tega je tudi aktiven tekmovalec v cestnem kolesarstvu – nastopil je že na amaterskem svetovnem prvenstvu. Ob priliki nam je postregel z zanimivimi zgodbami iz Amerike.

5000 kilometrov, 36 dni, 12 držav, 3 časovne zone, pot od Las Vegasa do Detroita, puščava Mohave, 53 stopinj Celzija, Grand Canyon, kače klopotače in še toliko vsega.

Attila je pristal z letalom v Las Vegasu, kjer je takoj štartal z kolesarjenjem po petpasovni cesti v smeri obrobja. Pot ga je vodila tudi čez puščavo Mohave, kjer ga je vročina 53 C kar pošteno zdelala. Ob tej priliki je tudi kolesaril skozi peščeni vihar, ki pa je na srečo bil kratkotrajen. Na kolesu je prevažal vse od šotora, opreme, živil in tudi po 15 litrov vode. Prenočeval je v šotorih ali kempih, hrano si je pripravljal sam. Pravi, da so cene prenočišč in živil krepko višje kot pri nas. Edino kar je poceni, je benzin, ki ga pa niti malo ni potreboval. Dolžina njegovih dnevnih tur je znašala od 80 do 220 km, večinoma pa v dolžini 160 km.

Prečil je številne narodne parke: Grand Canyon, Zion, Bryce Canyon, Arches, indijanske rezervate,itd. Njegova velika želja je bila, da vidi tako velika mesta, kot vasi, puščave in naravne parke. Kolesaril je tudi po legendarni cesti Route66 in po drugih Interstate cestah, ki povezujejo zahod-vzhod ali sever-jug. Prečil je tudi Skalno gorovje (Rocky Mountain), kjer se je povzpel na vrh – Mount EVANS na višini 4348 m. Na tej nadmorski višini je kolesarjenje že zelo naporno zaradi redkejšega zraka. Na svoji poti je prečil tudi znamenito reko Mississipi. Najbolj so mu bile všeč državi Arizona in Colorado, seveda zaradi naravnih danosti (npr. Grand Canyon).

Na svojih poteh ni doživel nobenega jeznega šoferja, mimoidoči ljudje so ga spodbujali na njegovi pustolovščini. Policisti so ga le enkrat usmerili dol z interstate (avtoceste), vendar ga noben ni oglobil.

Od velikih mest je obiskal Las Vegas, Chicago, Indianapolis, Columbus in seveda Detroit. Iz Detroita je po 36 dneh pustolovščin tudi poletel domov.

Letos nima velikih načrtov, mi pa mu želimo še veliko uspešnih in srečnih poti.

Foto: Ati Mentes

Besedilo: Feri Tivadar

Most Popular

Recent Comments