10.5 C
Lendava
torek, 27. februarja 2024
DomovBlogKaj vse je narobe pri prenovi čentibske šole?

Kaj vse je narobe pri prenovi čentibske šole?

Če ste pred dobrim mesecem prebrali, da so dela pri prenovi čentibske šole v polnem teku, so vsaj tisti, ki se dnevno gibajo na omenjeni lokaciji lahko kaj kmalu ugotovili, da ne samo, da samo gradbišče ni videti, kot bi pričakovali, še več, pri prenovi je sodeloval le delavec ali dva.

Kaj se dogaja?

Nekaj mesecev pred lanskimi županskimi volitvami je bilo v Lendavi ustanovljeno podjetje Archi Lend, ki je registrirano za arhitekturno svetovanje in projektiranje.

Podjetje Archi Lend ima sedež na naslovu Kulturnega in turističnega društva Novi Sad Lendava v Lendavskih goricah, ta ima ključno vlogo pri krepitvi kulturnih stikov med obema mestoma.

Sledil je razpis za obnovo in prizidavo stare šoli v Čentibi, ki jo preko sklada Bethlen Gábor financira madžarska država. Nanj se je prijavilo pet ponudnikov, večinoma lokalnih gradbincev. Občina je želela oddati dva sklopa del, v obeh primerih pa je po izvedenih pogajanjih najugodnejšo ponudbo oddalo Zidarstvo Maučec iz Beltinec. Toda občina ga je pri večjem sklopu, vrednem dobrih 600.000 evrov, izločila iz razpisa, zaradi neustreznih obrazcev za popis del.

Četudi je občina pri drugem najugodnejšem ponudniku, podjetju Inobačka, prav tako ugotovila pomanjkljivosti pri referencah, mu je dala priložnost za priložitev dodatnih dokazil. Dva dni za tem, ko jih je občina dobila, je župan Magyar odločil, da bo posel dal Srbom.

Kakšna je lahko ekonomičnost dela za izbranega gradbinca in kako je lahko podjetje, od Lendave oddaljeno več kot 400 kilometrov, pri takšnem poslu premagalo lokalne gradbenike ni bilo jasno nikomur. Dela na objektu stare šole v Čentibi so se začela sredi letošnjega oktobra. Toda na presenečenje tistih, ki so pričakovali delavce iz Srbije, ki bi morali začeti z obnovo, je bilo na gradbišču, ki sprva ni bilo niti označeno v skladu z veljavno zakonodajo, moč opaziti le enega ali največ dva delavca! Tako sta sprva dva moška, ki sta dnevno prihajala na gradbišče z avtomobilom hrvaških registrskih oznak Krapine, odstranjevala stavbno pohištvo.

Vsakomur, ki se je dnevno gibal v bližini stare šole v Čentibi je kmalu postalo jasno, da na tamkajšnjem gradbišču dela ne potekajo tako, kot bi pričakovali. In tudi ne vsakodnevno, kakšen dan je bilo opaziti delavca ali dva, pa spet naslednji dan ni bilo nikogar.

Neuradno in od dobro obveščenih virov je bilo moč izvedeti, da je izvajalec del neuspešno iskal lokalne gradbenike, ki bi kot podizvajalci sodelovali pri prenovi. Tudi take, ki so bili neuspešni na samem razpisu. A ti so, po pričakovanjih, sodelovanje zavrnili. Medtem so se dela sicer nadaljevala, ampak počasi. Rezultati so tudi temu primerni, dela ne napredujejo. Ali so ugotovili, da je nekaj narobe tudi s finančne plati, pri tistih, kjer so deponirana sredstva, nekaj več kot pol milijona evrov? Namreč le ti Občini Lendava še niso nakazali dogovorjenega zneska. Občina Lendava od Pomurske Madžarske narodnostne skupnosti sedaj želi pogodbeni znesek izterjati preko sodišča. Se pa poraja vprašanje, zakaj je temu tako in kakšen je razlog za to potezo PMSNS. Zagotovo gre za kaj več, kot se zdi na prvi pogled.

Neuradno je moč slišati, da se z zadevo ukvarjajo tudi na Finančni upravi, saj so njihovo vozilo občani že večkrat opazili na gradbišču čentibske šole.

Most Popular

Recent Comments