36.1 C
Lendava
sreda, 29. junija 2022
Domov Blog DOBRODOŠLI V CEPANJEVCIH

DOBRODOŠLI V CEPANJEVCIH

Na tabli, kjer vam Cepanjci zaželijo dobrodošlico v njihovem prečudovitem mestu, ni napisa samo v njim maternem (ali pa tudi ne) jeziku, ampak v skoraj vseh jezikih sveta in to po načelu piši kot govoriš. Kljub temu, da so prepričani, da so mojstri jezikov, jima celo cepanjščina in boguzahrbtščina, ki sta uradna jezika Cepanjevcev, gresta dokaj slabo, čudovit primer tega pa je nova mestna oblast z županom na čelu.

Zagotovo se sprašujete, kje so Cepanjevci. So kakšno uro in pol hoda po lepi ravnici od Butal in kakšni dve uri in pol od Tepanj. Na zemljevidu jih boste težko našli, saj jih je državna oblast pozabila označiti, četudi se sedaj, ko ima s Cepanjčani toliko dela, kar krepko kesa. Ja, naši Cepanjčani so čudoviti ljudje. Polni idej in domislic, ki so neuresničljive, a ker so tako trmasti, jim včasih kakšno celo uspe uresničiti. So tako učeni, da druge učijo tistega, česar še sami ne znajo in vedno se najde vsaj en Cepanjčan, ki bi neko delo opravil boljše kot ga je drugi. Neizmerno radi imajo turiste, čeprav je teh v njihovem kraju bore malo, saj nimajo, tako kot pravijo sami, primerne infrastrukture in turistične ponudbe. Najbolj čudovita lastnost Cepanjčanov pa je tekmovalnost, ki se izraža v povedi: Če lahko oni, lahko tudi mi!

Da ne bi zaostajali za Butalci in Tepanjčani, so pred leti izgradili celo mestno izvidnico. Na enem od mestnih gričkov, visokem celih 113 metrov so postavili stolpič, z vrha katerega se vidi v 4 mesta: Butale, Tepanje, Boguzahrbtom in seveda v mestno jedro Cepanjevcev, saj nikoli ni odveč, da mestna oblast vidi, kaj počnejo njeni prebivalci. Za nadzornika izvidnega stolpiča so imenovali uglednega meščana, ki že celo večnost sedi v mestnem svetu, ta pa je v zameno za tiho in večno podporo najuglednejšemu prebivalcu mesta, županu, dobil tudi službenega konja. Kljub temu, da naj bi ga uporabljal zgolj za potrebe dela, pa je belega vranca opaziti na najrazličnejših lokacijah, tudi v Butalah, Tepanjah in Boguzahrbtom, celo tedaj, ko je delovnega dne že zdavnaj konec.
V Cepanjevcih se je po dolgih letih končno menjala oblast. Dolga leta so volitve župana potekale po vzoru Butalcev, kjer je župana izbrala mestna uš Šprinca Marogla, ki je zlezla v brado izbranega modrega moža. Cepanjčanom so Butalci v marsičem vzor, zato so se odločili, da bodo od Butalcev kupili potomko Šprince Marogle za mastne denarce in jo negovali, kolikor se bo uš pač dalo.

Najuglednejši dogodek v Cepanjevcih je bil nakup in prihod potomke Šprince Marogle v mesto. O njem so poročali vsi razglaševalci novic daleč naokoli. Meščani so uš poimenovali Šprinca Bogračka in jo hranili le s krvjo mestnih devic in devičnikov, ki niso sodelovali pri rabotah mestne oblasti, a so si tega želeli. Tako je tedensko pred mestno hišo prihajalo do resnih izgredov, saj so device in devičniki dobesedno tekmovali, kdo bo izbran, da bo lahko nahranil lačno uš. To je namreč pomenilo, da jih je aktualni župan dal vsaj na seznam izbrancev za mestne rabote.

Toda Šprinca Bogračka je štirikrat zapored zlezla v brado enakega moža. Vsakič, ko so bile volitve župana, so bili prebivalci bolj razočarani, saj se ni nič spremenilo. Zadnje leto, tik pred novimi volitvami, pa je prišlo do nenadnega obrata. Šprinca Bogračka je poginila. Zato, ker v mestu več ni bilo nikogar, ki bi bil nedolžen in s svojo krvjo nahranil uš, je shirala do smrti. Volitve pa so bile pred vrati. Modri možje so se sestajali in iskali rešitev, kako kljub smrti mestne uši izpeljati volitve. In ker modri možje včasih tudi kaj preberejo, so iz tujih novic izvedeli, da v nekaterih mestih potekajo demokratične volitve. Pa so se odločili, da bodo demokratične volitve potekale tudi v Cepanjevcih. Česar pa ne smemo pozabiti omeniti in je v bistvu najpomembnejše za nadaljevanje naše zgodbe, je dejstvo, da bo župan lahko tudi golobradec.

HM

KOMENTIRAJ

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Most Popular

Recent Comments

Pavel Lendvay on Županove skrivnosti 1 del